Mainos
Mainos

Veronmaksajat: Kuluttajien ostovoima ei ainakaan laske

Jos yleinen palkankorotustaso asettuu 1,6 prosenttiin, kuluttajien ostovoima ei ainakaan laske, arvioi Veronmaksajain keskusliitto. Toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mukaan palkansaajien verotus säilyy ensi vuonna ennallaan ja inflaation odotetaan jäävän 1,6 prosentin alle, mikä parantaisi ostovoimaa hieman.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat päässeet neuvottelutulokseen uudesta työehtosopimuksesta. Ensisijaisesti palkankorotuksista neuvotellaan paikallisesti. Jos paikallista ratkaisua ei synny, palkat nousevat kahden ensimmäisen sopimusvuoden aikana yhteensä 3,2 prosenttia liittojen sopimalla tavalla.

Perälaudan mukaan ensimmäisen vuoden osalta yleiskorotus on 1,1 prosenttia ja paikallinen erä 0,5 prosenttia. Toisena vuonna yleiskorotus on 0,9 prosenttia ja paikallinen erä 0,7 prosenttia.

Metalli- ja teknologiateollisuuden korotusten odotetaan ennakoivan yleistä palkankorotustasoa.

– Kun viimeksi laskimme ostovoima-arvioita, oletimme yleiseksi ansiokehitykseksi 1,5 prosenttia. Sillä palkansaajat olisivat päässeet juuri ja juuri plussan puolelle, Lehtinen kertoo STT:lle.

– 1,6 prosentin korotus varmistaisi, että ainakaan miinukselle ei mentäisi, mutta suurta parannusta ei myöskään tulisi.

Lehtisen mukaan 1,6 prosentin korotus on hieman yli sen, mitä yleiseksi palkankorotustasoksi on arvioitu ensi vuodelle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme