Mainos
Mainos

Veronmaksajat: Palkkaverotukseen kevennys

Veronmaksajain keskusliitto esittää myös eläkeläisten verotuksen korjaamista sekä perintö- ja lahjaveron uudistamista.

Veronmaksajain keskusliitto keventäisi ansiotulojen verotusta ensi vaalikaudella 2,5 miljardilla eurolla. Kevennykset kohdistettaisiin kaikkiin tuloluokkiin.

Veronmaksajien mallissa ansiotulojen verotusta kevennettäisiin alentamalla valtion tuloveroasteikon marginaaliprosentteja kautta linjan vähintään neljä prosenttiyksikköä ja vähentämällä asteikkoluokkien määrä neljästä kolmeen. Samalla valtionverotuksen ansiotulovähennys kohdistettaisiin entistä tarkemmin pieni- ja keskituloisille.

Ensi vaalikauden verotavoitteensa tänään esitellyt etujärjestö ehdottaa myös eläkeläisille uutta enimmillään 500 euron suuruista valtion eläketulovähennystä. Sillä oikaistaisiin se, että verotus on osalla eläkkeensaajista palkansaajien verotusta kireämpää.

Veromaksajien esittämät kevennykset ovat hieman nykylinjaa järeämpiä. Etujärjestön laskelmien mukaan Vanhasen hallitus on keventänyt ansiotulojen verotusta 2,2 miljardilla eurolla. Lipposen kakkoshallitus ylsi tasan kahteen ja Lipposen ykköshallitus 1,9 miljardiin euroon.

Veronmaksajain toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan valtiontalous on niin hyvässä kunnossa, että kevennyslinjaa on varaa jatkaa. Lehtinen varoitteli ehdotuksen julkistamistilaisuudessa kahdesta asiasta: liioitellusta, "kamreerimaisesta" varautumisesta tuleviin menopaineisiin ja kehyskurista lipeämisestä.

Veronmaksajat uudistaisi myös perintöveroa. Verottoman perinnön alaraja olisi nostettava nykyisestä 3400 eurosta 25 000 euroon, ja lisäksi olisi alennettava perintö- ja lahjaveroasteikon veroprosentteja. Niin ikään lapsen perimän asunnon perintöveroa pitäisi lykätä lesken asumisoikeuden ajaksi ja kolmas perintöveroluokka poistaa.

Autoverotuksessa liitto siirtäisi painopistettä auton hankinnasta käyttöön. Ruuan arvolisäveron alentamista Veronmaksajat ei ehdota.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme