Mainos

Verotietojen julkistaminen suomalaisten omituisuus

Tasapäistyvässä maailmassa suomalaiset voivat ylpeillä harvinaisella ominaispiirteellään: meillä kaikkien verotiedot julkaistaan kerran vuodessa.

- Tämä on kansainvälisesti, esimerkiksi Euroopan tasolla melko poikkeava käytäntö, sanoo verosalaisuudesta tohtoriksi väitellyt vs. hallinto-oikeuden professori Mirva Lohiniva-Kerkelä Lapin yliopistosta.

Alun perin verotietoja alettiin Suomessa julkaista 1900-luvun alussa, jotta nähtiin maksaako jokainen veronsa kiltisti.

Nyt verotietojen laajaa julkistamista näyttää ohjaavan enemmänkin inhimillinen uteliaisuus kuin tasa-arvoisuuden varmistaminen.

- Verotustietojen julkistamisen yhtenä perusteena on jopa mainittu uteliaisuus. On myönnetty, että se on yksi osasyy siihen, että meillä on haluttu säilyttää tämä perinne, sanoo Lohiniva-Kerkelä.

Verotustietojen yhteydessä salaistakin tietoa julki

Professori Mirva Lohiniva-Kerkelä peräänkuuluttaa laajaa keskustelua verotustietojen julkistamisen ongelmakohdista, joista yksi on kotipaikkakunnan julkistaminen. Vaikka olisi ilmoittanut viranomaisille haluavansa pitää kotipaikkakuntansa salaisena, tulee tämä tieto joka tapauksessa julki verotiedoissa.

- Siellä on paljon pieniä ongelmallisia yksityiskohtia, jotka nousevat esille, kun näitä tietoja julkistetaan. Esimerkiksi tämä kysymys kotikunnasta. Mielestäni olisi helpompi käydä perusteellinen keskustelu koko verotietojen julkistamisen perusteista, kuin se, että aina nousee pieniä epäkohtia ja sitten paikkaillaan lakia.

- Itse olen miettinyt että millaista tiedontarvetta tällainen toiminta palvelee? Tuottaako tämä yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa?

Professori sanoo, että verotietojen avulla ei voida tarkistaa onko kunkin verotus oikein toimitettu tai kohteleeko verotus kaikkia samalla tavalla.

- Verotiedoista saa hyvän kuvan siitä mitkä ovat ansiotulot. Pääomatuloista puolestaan ei saa kattavaa kuvaa. Varallisuudesta tiedot eivät kerro yhtään mitään, sanoo Lohiniva Kerkelä.

Lapin yliopiston hallinto-oikeuden vs. professori Mirva Lohiniva-Kerkelä väitteli tohtoriksi aiheesta verosalaisuus vuonna 2003.

Verohallinto julkisti viime vuoden verotustiedot kello kahdeksalta aamulla.

Lue myös:

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot