Mainos

Verottaja: Näistä maista tullaan Suomeen töihin

Verohallinnon ylitarkastaja Sari Wulffin mukaan Verohallinnon veronumerorekisteriin on merkitty 151 maan kansalaisia, jotka työskentelevät yhteisillä rakennustyömailla Suomessa

Veronumerorekisteriin on merkitty reilut 56 000 ulkomaan kansalaista, mutta vain vajaan 16 000 kotikunta on ulkomailla.

– Aiemmin tällä viikolla julkisuudessa on esitetty, että Suomessa tekisi töitä 53 000 ulkomaalaista rakennusmiestä. Tämä mielestäni voi pitää paikkaansa. Ulkomaalaisten rakennusmiesten määrää on tällä hetkellä kuitenkin mahdotonta arvioida, sillä rekisteriin on merkitty kaikki yhteisellä työmaalla työskentelevät henkilöt, ei pelkästään rakennusmiehiä. Joukossa on siis esimerkiksi kuljettajia, siivoojia, keittiöhenkilökuntaa ja arkkitehtejä, toteaa Wulff.

Wulffin mukaan kukaan ei myöskään tiedä tarkkaa lukua siitä, kuinka moni veronumerorekisteriin merkityistä ulkomaalaisista työskentelee tällä hetkellä Suomessa.

Rakennusliitto arvioi, että rakennuksilla tekee tällä hetkellä töitä eri tehtävissä kaiken kaikkiaan korkeintaan 30 000 ulkomaista työntekijää.

Ulkomaalaisten työtekijöiden todellinen määrä selville ensi syksynä

Lain mukaan verottajan veronumerorekisteristä voidaan poistaa henkilö vain tämän omasta pyynnöstä.

– Verohallinnolla on kuitenkin mahdollisuus poistaa henkilöitä myös oma-aloitteisesti. Tätä tulemme jatkossa käyttämään, kun ensi vuoden heinäkuun jälkeen saamme kuukausittain työmailta tiedon siitä, kuka töitä on tehnyt. Ensi syyskuun jälkeen pystymme julkistamaan todellisen luvun ulkomaisten työtekijöiden määrästä, sanoo Wulff.

Wulffin mukaan verottaja voi poistaa rekisteristä ne henkilöt, joiden nimi ei löydy työmaiden listoilta.

– Tällä hetkellä veronumeron saaneista noin 16 000:n kotikunta ei ole Suomessa. Heitä voimme kutsua lähetetyiksi työntekijöiksi, jotka ovat lyhytaikaisesti tulleet tänne tekemään töitä, valottaa Wulff.

Suomessa tekee töitä 151 kansallisuutta

Ylivoimaisesti suurin ryhmä Suomessa työtä tekevistä ulkomaalaisista on virolaisia, heitä on lähes 26 000.

Virolaisten lisäksi suurimmat kansallisuusryhmät ovat venäläiset (3249), puolalaiset (3191), saksalaiset (1792), ruotsalaiset (882), englantilaiset (856), romanialaiset (808), liettualaiset (705), latvialaiset (660) ja unkarilaiset (597).

– Kymmenen suurimman kansalaisuuden listalla ei ole muita yllättäviä ryhmiä kuin ehkä englantilaisten suuri määrä. Monet puolalaiset tulevat Englannin kautta, niin se ehkä selittää tätä lukua. Kaukaisimmat työntekijäryhmät tulevat Dominikaanisesta tasavallasta ja Guineasta, sanoo Wulff.

Twitter: @RaijaKantomaa

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot