Mainos

Verottaja: Nyt loppuvat pimeät hommat omakotityömailla

Verohallinnon ylitarkastaja Sari Wulfin mukaan ensi heinäkuun jälkeen valmistuvien rakennusluvan alaisten töiden tekijöistä ja maksetuista summista pitää tehdä ilmoitus verottajalle. Rakennusliiton arvion mukaan pääkaupunkiseudulla suurin osa omakotitaloista on rakennettu harmaalla työvoimalla, mutta nyt se loppuu.

– Täysin pimeänä rakentaminen on ensi vuonna todellista riskibisnestä. Nyt rakentamista aletaan tosissaan valvoa. Ensimmäistä kertaa omakotitalot ja isot remontit tulevat oikeasti valvonnan piiriin. Tämän jälkeen vaatii kanttia sanoa, että on rakentanut kaiken itse. Tämä uudistus tuo alalle tuhansia työpaikkoja, toteaa Rakennusliiton tiedotuspäällikkö Heikki Korhonen.

Lopputarkastuksessa pitää esittää verotodistus

Wulfin mukaan ilmoitusvelvollisuus koskee omakotitalon rakentajista, peruskorjauksiin tai sellaisiin remontteihin, joihin siis vaaditaan rakennuslupa.

Remontin teettäjän tulee ilmoittaa verottajalle kaikki olennaiset tiedot: remontin teettämisaika, maksetut summa ja yritysten nimet. Jos kyseessä on yksittäinen timpuri niin hänen nimensä. Ilmoituksessa on pitkälti samat tiedot kuin kotitalousvähennyksessä. Verottajan toivomus on, että ilmoitus tehdään verkossa, jolloin siitä voi saman tien tulostaa verotodistuksen. Ilmoituksen voi tehdä myös paperisena, jolloin todistuksen saaminen kestää.

Todistus pitää esittää rakennusvalvontaviranomaisille lopputarkastuksen yhteydessä. Tämän jälkeen verottaja tutkii, voiko kyseiset työt tehdä maksetulla summalla ja pitävätkö tiedot paikkansa.

Laiminlyönnistä voi saada jopa 15 000 euron sakot

– Tällä panemme kuriin rakennuksilla rehottavan harmaan talouden. Kukaan ei pääse kuin koira veräjästä vaan, jos tietoja ei ilmoita, niin tulemme vaatimaan selvitystä. Hallituksen esityksessä oli jopa, että lopputarkastusta ei saisi läpi ennen kuin on esittänyt verotodistuksen. Tämä koettiin kuitenkin liian rankaksi rangaistukseksi, lisää Wulf.

Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia ensi heinäkuun jälkeen valmistuvia rakennustöitä, vaikka lupa olisi myönnetty aiemmin

– Jos omakotitalon rakentamista on ketjutettu niin se yritys, joka ketjuttaa ilmoittaa tiedot verottajalla kuukausiraportin yhteydessä. Nyt myös tämä porsaanreikä on tukittu, lisää Wulf.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot