Mainos
Mainos

Verottaja uhkaa Yleä ja sen toimittajia kotietsinnällä – Yle aikoo valittaa hallinto-oikeuteen

Verottaja uhkaa tehdä kotietsinnän Ylen tiloihin, ellei yhtiö luovuta verottajalle sen haluamia tietoja Panama-papereista.

Yleisradio kertoo asiasta verkkosivullaan.

Viesti mahdollisesta kotietsinnästä on lähetetty myös MOT- ja Spotlight-ohjelmien toimittajien kotiosoitteisiin.

Yle kertoo, että kotietsintä tehtäisiin Ylen toimituksen lisäksi myös toimittajien ja heidän perheidensä kotikoneisiin.

"Kotiin tullut kirje tuntui uhkaavalta"

Svenska Ylen vastaava toimittaja Marit af Björkesten kertoo, että uhkaus tuli reaktiona Ylen ja viranomaisten välisissä keskusteluissa eilen, kun Yle ilmoitti ettei se aio luovuttaa Panama-papereita ulkopuolisille. Hän pitää tapausta poikkeuksellisena.

– Tiedustelua [Panama-papereista] on tehty muissakin maissa, mutta kukaan ei ole mennyt näin pitkälle, af Björkesten kertoo Ylellä.

MOT:n toimittaja Minna Knus-Galán kokee kotiin tulleen viestin uhkaavana.

– Jouduin kertomaan perheelle, että on mahdollista että kotietsintä tehdään myös meillä kotona, Knus-Galán kertoo.

Yle aikoo valittaa hallinto-oikeuteen

Ylen luovien sisältöjen johtaja ja MOT-ohjelman vastaava toimittaja Ville Vilénin mukaan verottajan ja Ylen edustajat tapasivat torstaina ja kävivät tilanteen läpi. Vilénin mukaan verottajan lailliset oikeudet olivat Ylen tiedossa. 

– En puhuisi uhkailusta, vaan kävimme rauhallisesti läpi, miten asiassa edetään ja millaisia käänteitä voi olla, jos verottaja jatkaa. 

Vilén pitäisi erikoisena ja epätavallisena, jos verottaja ja poliisi rupeaisivat hakemaan tiedotusvälineistä tietoja kotietsintöjen kautta. Hänen mukaansa mahdollinen kotietsintä olisi myös tiedotusvälineiden kannalta hälyttävä asia. 

– Jos ajatellaan sellaista operaatiota, se ei kuulosta oikein suomalaiselta yhteiskunnalta. 

 Yle aikoo valittaa verottajan vaatimuksesta luovuttaa paperit. Vilénin mukaan valitus tulee tehdä Helsingin hallinto-oikeuteen. Mikäli asian käsittely jatkuu, seuraava porras on korkein hallinto-oikeus, jos asiassa saataisiin valituslupa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme