Mainos
Mainos

Verotulojen lasku Kotkan kiusana

Kotkan kaupungin vuoden 1997 tilikauden tulos jää liki 50 miljoonaa markkaa miinukselle. Vuosikate oli runsaat 27 miljoonaa markkaa, joten tilikauden alijäämäksi jää vajaat 34 miljoonaa markkaa.

Huono tulos johtuu ennen kaikkea verotulojen odotettua heikommasta kehityksestä ja valtionosuuksien arvioitua suuremmasta vähennyksestä. Näiltä osin suunnitellut tulot jäivät 29,4 miljoonaa markkaa ennakoitua pienemmiksi. Myös yhteisöveron jako-osuus on Kotkalle epäedullinen.

Kotkassa osattiin varautua vaikeuksiin viime vuoden talousarvion vahvistamisen yhteydessä ja eri toimialoille asetettiin kahden prosentin säästövelvoite. Se ei kuitenkaan kaikilta osin onnistunut.

Sosiaali- ja terveystoimessa menot kasvoivat runsaat 20 miljoonaa markkaa. Sen sijaan opetus- ja sivistystoimessa sekä teknisessä toimessa säästöt onnistuivat jopa asetettua tavoitetta huomattavasti paremmin. Ilman säästöohjelmaa myös vuosikate olisi ollut Kotkassa miinusmerkkinen.

Valtakunnallisessa vertailussa Kotka on edelleen ainakin luvuissa varsin varakas kaupunki. Sen omavaraisuusaste on 78 prosenttia, kun se maassamme on keskimäärin 60 prosentin luokkaa. Kaupungin suhteellinen velkaisuus on noin 30 prosenttia.

Kaupunkikonsernin eli Kotkan kaupungin ja sen tytäryhtiöiden tasearvo on 3,2 miljardia markkaa ja liikevaihto 1,9 miljardia markkaa. Kaupungin lainakanta on 681 miljoonaa markkaa eli 12 200 markkaa asukasta kohden.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme