Mainos
Mainos

Verotus kevenee vain hieman

Ensi vuoden veromuutokset keventävät palkansaajien verotusta hieman. Tuloista riippuen käteen jää enimmillään vajaat 50 euroa aiempaa enemmän kuussa.

Veronmaksajain Keskusliiton laskelmien mukaan palkansaajien verotus alenee ensi vuonna 0,7-0,9 prosenttia tulotasosta riippuen. Liiton arvion mukaan kunnallisverojen nousu useassa kunnassa kuitenkin syö kevennyksiä niin, että muutosta ei juuri huomaa. Kevennys on kuukaudessa noin 15-47 euroa, ja suhteellisesti eniten alenevat pienituloisten palkkaverot.

- Eniten verotasoa alentavat tuloveroasteikon lievennykset ja tel-maksun alennus. Pienemmissä tuloryhmissä vastaava kevennys saadaan uudella ansiotulovähennyksellä, summaa johtava lakimies Vesa Korpela Veronmaksajista.

Hallitus päätti ensi vuoden tuloveroasteikon lievennyksistä reilu vuosi sitten tulopoliittisen ratkaisun yhteydessä. Muutokset keventävät palkansaajien verotusta ensi vuonna yhteensä noin 840 miljoonaa euroa.

Valtio palauttaa tel-maksuja

Palkansaajien työeläkemaksu pienenee, koska työkyvyttömyyseläkemaksuja on peritty liikaa. Alle 53-vuotiaiden maksu pienenee 4,6 prosentista 4,3:een ja yli 53-vuotiaiden 5,8 prosentista 5,4:ään.

- Kun puhutaan alle prosentin luokkaa olevista kokonaismuutoksista, kunnallisverotuksen kiristäminen syö käytännössä veroalennukset. Varsinkin eläkeläisillä kunnallisverojen kiristyminen vie alennukset lähes kokonaan, Korpela arvioi.

Kuntaliiton mukaan ennätysmäärä eli 140 kuntaa nostaa kunnallisveroaan ensi vuonna. Keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee 18,40 prosenttiin. Yleisin kuntaveroprosentti on ensi vuonna 19, ja haarukan ääripäät ovat Karjaa 21 prosentilla ja Kauniainen 16:lla.

Veronkevennyksiä syövät hieman myös sairausvakuutusmaksujen muutokset. Ensi vuonna palkasta peritään 0,77 prosenttia päivärahamaksua ja 1,33 prosenttia sairaanhoitomaksua, kun tänä vuonna sava-maksu on ollut 1,5 prosenttia.

Veroilmoitus keväällä

Tammikuun veroilmoitusrumba siirtyy ensi vuonna historiaan, kun veroehdotuksesta ja vanhanmallisesta veroilmoituksesta luovutaan. Verottaja lähettää kaikille palkansaajille esitäytetyn veroilmoituksen huhtikuussa. Veroilmoituksen täyttöön perinteisesti liittyviä kuittisulkeisia uudistus ei kuitenkaan lopeta.

Tulevaisuudessa esimerkiksi vähennyksiin oikeuttavia kuitteja ei kuitenkaan lähetetä verottajalle, vaan niitä pitää säilyttää kuusi vuotta. Esitäytettyyn veroilmoitukseen siirtyminen vaatii aiempaa enemmän huolellisuutta, sillä verottaja tarkistaa ilmoituksia vain pistokoemaisesti.

- Esitäytetyissä lomakkeissa ei ole esimerkiksi huomioitu matkakuluja. Jos itse tulkitsee vähennykset väärin, voi virhe toistua vuosia, ennen kuin verottaja asiaa alkaa oikaista, muistuttaa Korpela.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme