Mainos

Verotus kiristyy ensi vuonna

Valtiovarainministeriö julkisti koko budjettiehdotuksensa netissä tänään. Samalla julki tulleista ministeriöiden toiveista ilmeni, että kehyskuri on enimmäkseen pitänyt.

Budjettiehdotus tarkoittaa suomalaisten verotuksen kiristymistä ensi vuonna. Kokonaisveroaste nousee VM:n laskelmien mukaan ensi vuonna 43,6 prosenttiin eli 1,4 prosenttiyksikköä. Valtion verotuotot kasvavat korotusten takia vuositasolla 1,3 miljardia euroa. Kevennykset laskevat tuloja samaan aikaan 0,6 miljardia euroa.

Ansio- ja pääomatuloverotus kevenee hivenen, mutta välillisiä veroja kerätään selvästi enemmän kuin tänä vuonna. Valtion verotulot kasvavat esityksen mukaan 7,5 prosenttia 35,2 miljardiin euroon. Lisätulot kertyvät pääosin arvonlisäveron, energiaverojen ja makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverojen korotuksista.

Samalla kun valtio joutuu ottamaan budjetin katteeksi 8,7 miljardia euroa lisää velkaa, erilaisten verotukien määrä oli yhteensä 13,5 miljardia euroa.

Energiatukia karsittiin

Valtiovarainministeriö karsi ehdotuksessaan työ- ja elinkeinoministeriön esitystä ensi vuoden energiamäärärahoista. Kaikkiaan energiamäärärahat ovat nousemassa vajaaseen 136 miljoonaan. TEMin esitys oli 182 miljoonaa.

Ensi vuonna käyttöön on tulossa syöttötariffi, jolla tuetaan tuulivoimalla, biokaasulla, metsähakkeella, pienvesivoimalla ja kierrätyspolttoaineella tuotettua sähköä. Työ- ja elinkeinoministeriö esitti syöttötariffiin 62:ta miljoonaa euroa ensi vuodeksi, mutta valtiovarainministeriö höyläsi omassa esityksessään määrärahan 53 miljoonaan.

Ensi vuonna on määrä käyttää rahaa myös muun muassa liikenteen biopolttoaineita valmistavien koelaitosten perustamiseen. TEM esitti erilaisiin energiatukiin kaikkiaan 86:ta miljoonaa. Valtiovarainministeriön käsittelyn jälkeen jäljellä oli 64 miljoonaa.

TEMistä selitettiin perjantaina, että tosiasiassa ministeriöiden näkemyserot ovat pienempiä kuin luvut näyttävät.

Panssariautoja kriisijoukoille

Puolustusministeriö haluaa budjettineuvotteluissa vielä 10 miljoonaa lisää panssariajoneuvojen hankintaan kriisinhallintajoukoille. Valtiovarainministeriö ole ottanut kehyksen ylittävää erää omaan esitykseensä.

Oikeusministeriö on saamassa talousrikosten ja lähisuhdeväkivallan torjuntaan lisää rahaa ensi vuodeksi. Esimerkiksi parisuhteessa tapahtuva lievä pahoinpitely ollaan muuttamassa asianomistajarikoksesta yleisen syytteen alaiseksi rikokseksi.

Ympäristöministeriön budjetissa rakennusten korjaus- ja energia-avustuksia on nostettu. Ministeriö ehdotti myös esimerkiksi 1,5 miljoonan euron määräaikaista kaavoitustukea, jolla maakuntaliitot ja kunnat voisivat nopeuttaa tuulivoimarakentamisen kaavoittamista. Valtiovarainministeriö ei tätä hyväksynyt.

Kehitysyhteistyöhön Suomi ohjaa ensi vuonna reilut 1,07 miljardia euroa, mikä on noin 0,58 prosenttia bruttokansantulosta. Kuluvan vuoden budjetissa summa on 966 miljoonaa euroa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot