Mainos
Mainos

"Verotusta muutettava lapsimyönteisemmäksi"

Mannerheimin lastensuojeluliitto vaatii verotuksen muuttamista nykyistä lapsimyönteisemmäksi. Pääsihteeri Eeva Kuuskoski harmitteli tänään liiton Pohjois-Karjalan piirin kevätkokouksessa Ilomantsissa, että lapsiperheiden taloudellista tilannetta tarkasteltaessa sivuutetaan usein verotuksen vaikutukset.

-Nykyinen puolisoiden erillisverotus ei ota lainkaan huomioon sitä, että puolisoilla on yhteinen vastuu perheen toimeentulosta ja useimmiten yhteinen talous. Puhdas erillisverotus ei myöskään huomioi perheen todellista veronmaksukykyä. Tämä on sekä lapsiperheiden toimeentulon että verotuksen oikeudenmukaisuuden kannalta ongelmallista, hän arvosteli.

Tiukka erillisverotus on Kuuskosken mielestä käytännössä rajoittanut mahdollisuutta valita lapsen hoitomuoto, koska kotihoidon tuki ei riitä kompensoimaan erillisverotuksesta seuraavaa korkeampaa veroastetta yhden työssäkäyvän huoltajan talouksissa.

-Verojärjestelmämme pakottaa vanhemmat laittamaan lapsensa päivähoitoon, vaikka he haluaisivat hoitaa lapsensa kotona. Nykyistä puolisoiden erillisverotusta on mahdollista kehittää verovähennyksin pienten lasten kotihoidon paremmin mahdollistamaan suuntaan.

Kuuskoski muistutti, että hallitusohjelmassa on sovittu vähintään 1,12 miljardin euron veronkevennyksistä sekä 1,12 miljardin euron menonlisäyksistä vaalikauden aikana. Veronkevennysvara mahdollistaa hänen näkemyksensä verojärjestelmän uudistamisen lapsimyönteisemmäksi. Verotusta tulee kehittää niin, että elatus- ja huoltovastuu otetaan verovähennyksin huomioon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme