Mainos
Mainos

Vesilain uudistaminen etenee

Vesilain uudistusta laatineen työryhmän tuoreessa mietinnössä pohditaan mm. purojen suojelun tehostamista.

Pitkään jatkunut vesilain uudistaminen etenee. Uudistusta pohtinut toimikunta on laatinut mietinnön, jossa se ehdottaa tarkistuksia ja lisäyksiä neljä vuotta sitten luonnostelemaansa lakiehdotukseen.

Työryhmä esittää purojen suojelun tehostamista siten, että puron luonnontilaisuuden vaarantavaa hanketta ei voisi toteuttaa ilman ympäristölupaviraston lupaa.

Lisäksi työryhmä ehdottaa, että voimassa olevien vesitalouslupien tarkistamismahdollisuutta laajennettaisiin. Vesitaloushankkeiden luvilla on vahva pysyvyyssuoja. Työryhmän mukaan olosuhteet ja arvostukset ovat kuitenkin muuttuneet niin, että tarve puuttua vanhoihin lupiin on lisääntynyt. Laajempi tarkistamismahdollisuus olisi tarpeen erityisesti sellaisissa merkityksensä menettäneissä hankkeissa, jotka vaikeuttavat vesistön käyttöä parantavien hankkeiden toteutusta.

Ehdotukseen sisältyy niin ikään kalatalousvelvoitteen ja kalatalousmaksun säätäminen laissa samanarvoisiksi keinoiksi kalataloudellisten vahinkojen kompensoimisessa. Lisäksi työryhmä haluaa poistaa joitakin vesilaissa sekä maankäyttö- ja rakennuslaissa olevia päällekkäisyyksiä.

Vuonna 2004 toimikunta kirjoitti uusiksi käytännössä lähes koko vesilain. Lain rakenne pantiin tuolloin loogisempaan muotoon, sisäisiä viittauksia karsittiin ja monet vanhahtavat pykälät hiottiin nykykielelle. Vanha vesilaki oli pääosin vuodelta 1962.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme