Mainos
Mainos

Vesistöjen pohjiin kertynyt teollisuuskemikaaleja

Tutkimuksen mukaan vesistöjen pohjista löytyy useita aineita, joiden pitoisuudet ylittävät tai ovat lähellä riskirajaa.

Suomen ympäristökeskus on havainnut vesistöjen pohjasedimenteissä kuluttaja- ja teollisuuskäytössä olevia kemikaaleja, joiden pitoisuudet jopa ylittävät riskirajan. Sen sijaan vesistä on toistaiseksi löydetty vähän haitallisia aineita. Tiedot käyvät ilmi Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja alueellisten ympäristökeskusten kartoituksesta, joka valmistuu ensi vuoden alussa.

Tutkimuksen mukaan pohjasedimenteistä löytyy useita aineita, joiden pitoisuudet ylittivät tai olivat lähellä riskirajaa. Näitä aineryhmiä olivat erityisesti orgaaniset tinayhdisteet, joita käytetään muun muassa venemaaleissa ja PVC-muoveissa.

Pohjasedimentissä esiintyi myös PAH-yhdisteitä, joita käytetään kyllästysaineissa. PAH-yhdisteitä syntyy myös palamisen yhteydessä.

Syke on selvittänyt kuluttaja- ja teollisuuskäytössä olevien aineiden esiintymistä kymmenen kaupungin puhdistamon alapuolisista vesistöistä, pohjasedimenteistä ja kaloista. Tutkittuja yhdisteitä oli 23. Vesinäytteissä lainkaan ei havaittu 16:ta yhdistettä. Näytteistä löytyi muun muassa pesuaineissa ja maaleissa käytettyjä nonyylifenolietoksylaatteja.

Tutkimus on osa Veska-hanketta, jossa Syke ja alueelliset ympäristökeskukset ovat kartoittaneet EU:n vesipuitedirektiivissä listattujen haitallisten aineiden esiintymistä Suomessa. Hankkeessa on tutkittu myös maataloudessa käytettyjen torjunta-aineiden pitoisuuksia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme