Mainos
Mainos

Video henkihieverissä olevasta jääkarhusta järkyttää – Ranuan eläinpuiston asiantuntija: "Olot pahenevat entisestään"

Kanadan Baffininsaarella kuvattu video riutuneesta jääkarhusta on kerännyt jo 1,4 miljoonaa katselukertaa ja kirvoittanut lukuisia kommentteja. Ranuan eläinpuiston eläintenhoitajan mukaan arktisten eläinten olot pahenevat entisestään ilmastonmuutoksen edetessä.

Kanadalainen valokuvaaja ja ympäristönsuojelija Paul Nicklen todisti kuvausryhmänsä kanssa riutuneen jääkarhun elämää Baffininsaarella Kanadan pohjoisosassa ja julkaisi siitä videon Instagramissa.

– Tältä nälkään kuoleminen näyttää. Lihakset ovat surkastuneet, sillä ei ole energiaa. Hidas ja kivulias kuolema, Nicklen kirjoitti videon yhteyteen.


Surullinen video on kerännyt jo 1,4 miljoonaa katselukertaa ja yli 19 000 kommenttia.

– Itken katsoessani tätä videota. Mainitkaa mahdollisimman monta (Instagramin käyttäjää), että he näkevät tämän videon. Meidän täytyy pelastaa nämä eläimet, eräs kommentoi videota.

– On vastenmielistä katsoa sen kärsimystä. Miten voisimme auttaa sitä? kysyy toinen.

"Kovat ajat jääkarhuille"

Ranuan eläinpuiston eläintenhoitajien tiimiesimies Miia Varanka ei ole videota vielä nähnyt, mutta kertoo luonnonvaraisten jääkarhujen tilanteen olevan huolestuttava.

– Kovat ajat koittavat jääkarhuille, jos ilmastonmuutos jatkuu samalla tahdilla, Varanka kertoo.

Jääkarhut saalistavat pääasiallista ravintoaan, hylkeitä jäällä, mikä ei onnistu, kun jääpeite vähenee. Meressä saalistaminen on vaikeampaa, koska jääkarhujen on vaikea saada hylkeitä uimalla kiinni.

Talvikausi puolestaan on jääkarhuille elintärkeää aikaa rasvakerroksen kartuttamiseksi, jotta ne pärjäävät kesäkauden, kun jääpeitettä ei ole ja maa on sula. Jos hylkeiden saalistus jäällä ei onnistu, jääkarhut joutuvat etsimään mahantäytettä mistä suinkin löytävät. Näin on käynyt myös Nicklenin kuvaamalle karhulle.

Talvikaudella jääkarhut voivat helposti saalistaa kuutteja jään alla olevista pesistä ja hylkeitä hengitysaukkojen suulta.

– Kun ilmasto lämpenee, meret jäätyvät myöhemmin ja sulavat aikaisemmin. Samoin käy lumipeitteelle.

Varanka kertoo, että Ranuan eläinpuiston asukit Venus-naaras ja reilu vuoden ikäinen Sisu-pentu syövät yhdessä päivän aikana 30 kiloa ruokaa. Varanka kuitenkin muistuttaa, että luonnonvaraiset jääkarhut voivat olla huomattavasti suurempia kuin 300 kiloinen Venus. Isoimmat luonnonvaraiset urokset voivat painaa jopa 500–800 kiloa.

– Hylkeet ovat kaikkein halutuin, mitä jääkarhut haluavat syödä, koska se kerryttää rasvakerrosta. Isoilla uroksilla ravinnontarve on kova.

Arktiset lajit vaarassa

Jääkarhujen ohella ilmaston lämpeneminen ja lumipeitteen väheneminen iskee myös muihin arktisiin eläimiin. Varanka mainitsee esimerkeiksi muun muassa naalin ja tunturipöllön.

– Kyllä ilmastonmuutoksella on hyvin laajat vaikutukset. Tunturipöllöt pesivät tuntureissa ja munivat maahan, joten pesintä voi häiriintyä.

Ranuan eläinpuiston jääkarhunpentu Sisu ja sen Venus-äiti ovat Maailman luonnonsäätiö WWF:n lähettiläinä lajitoveriensa hyväksi järjestetyssä kampanjassa. Sen tavoitteena on kerätä yksi euro jokaisen luonnonvaraisen jääkarhun hyväksi.

WWF arvion mukaan maailmassa elää 22 000–31 000 jääkarhua, joista yli puolet elää Kanadan alueella.

– Toivottavasti ihmiset ajattelevat vähän muutakin kuin itseään! kommentoi eräs lahjoittaja.

Katso, miltä jääkarhun elämä näyttää luonnollisessa elinympäristössään pohjoisella Jäämerellä. Video on kuvattu huhtikuussa 2016.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme