Mainos
Mainos

Video: Kenellä on paras vainu? Iiro ja Toivo nuuskivat Suomen edustajina vankilahuumekoirien mestaruuskisassa

Keravalla on kisattu vankilahuumekoirien Pohjoismaiden mestaruudesta. Kolmipäiväisessä kilvassa on mukana koira-ohjaajapareja Norjasta, Ruotsista, Virosta ja Suomesta. MTV Uutiset kävi seuraamassa, kuinka koirilta onnistuu huumeiden etsintä.

Suomesta joka toinen vuosi järjestettävissä kisoissa mukana on kaksi parivaljakkoa: Marko Heiska ja bordercollie Iiro Oulun vankilasta sekä Minna Kataja ja labradorinnoutaja Toivo Kylmäkosken vankilasta.

Kilpailussa on kuusi eri osa-aluetta: tottelevaisuus, matkalaukku, piha-alue, ajoneuvo, työpaja ja selli ja tehtävät jäljittelevät todellisia työtehtäviä. Osallistujia arvioidaan muun muassa nopeuden, tarkkuuden, löytöjen ja virheettömyyden perusteella. Pohjoismaiden vankilahuumekoirien mestaruuskilpailut ovat varsin tasokkaita ja niitä arvostetaan korkealle.

Kilpakumppanimaissa vankilakoiraohjaajat toimivat ainoastaan tässä virassa, kun taas Suomessa ohjaajat ahertavat myös muissa vankilan tehtävissä. Varjoon eivät kotimaiset taitajat totisesti jää: kaksi vuotta sitten Norjassa Suomi otti peräti kaksoisvoiton. Marko Heiska ja Iiro ovatkin hallitsevia mestareita ja johtavat kisaa tälläkin hetkellä.

Norjassa Rane-labradorinnoutajan kanssa toiseksi sijoittunut Jorma Tuomiranta vastaa tämän vuoden kisojen järjestelyistä.

– Kilpailuissa myös verkostoidutaan. Suomen sisällä teemme runsaasti yhteistyötä, Tuomiranta kertoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme