Mainos
Mainos

Video: Näin Littoistenjärvi puhdistui – onko kemikaalipuhdistuksesta haittaa?

Sameavetisestä ja haisevasta Littoistenjärvestä saatiin kemikaalien avulla puhdistamalla kirkasvetinen ja puhdas. Kemikaalipuhdistus kuulostaa kovalta toimenpiteeltä, mutta on paikallaan, jos lähtötilanne on yhtä huono kuin Littoistenjärvellä, sanoo Suomen Ympäristökeskuksen biologi Ilkka Sammalkorpi.

Sammalkorpi sanoo, että järven kirkastamisella kemikaaleilla on vaikutuksia järven ekosysteemiin, mutta ne ovat usein vain lyhytaikaisia. Suurin vaikutus on, että se tappaa kaloja.

– Littoistenjärvestä löydettiin lähinnä vanhempia lahnoja kuolleena, muuta ei. Mutta pitää pitää huolta, ettei kalakantaa lähde liikaa, Sammalkorpi selittää.

Littoistenjärven puhdistuksessa käytettiin polyalumiinikloridia, jota käytetään myös juomaveden puhdistuksessa.

Vaikka polyalumiinikloridin silmiin joutumista täytyy välttää silloin, kun ainetta on pienessä määrässä vettä, suurissa määrissä haittoja ihmiselle ei ole.

Kemikaalit eivät kuitenkaan yksinään riitä pitämään järven vettä kirkkaana. Tarvitaan myös muita toimenpiteitä.

– Tärkeintä on valuma-alueiden suojelu ja pitkäjänteinen huoltokalastus.

Littoistenjärvellä on järjestetty jälkihoitotoimenpiteitä. Huoltokalastustapahtumassa kirkkaasta järvestä harppuunoitiin 162 kiloa kalaa.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme