Mainos
Mainos

Vieraslajeja seurataan aiempaa tarkemmin

Uudet vierasperäiset lajit otetaan jatkossa entistä tiukempaan syyniin. Nettiin ollaan kehittämässä haitallisten vieraslajien seurantajärjestelmää. Jo nyt vieraslajit.fi-sivustolle voi ilmoittaa havainnoista.  

Lisäksi hallitus antoi eduskunnalle viime viikolla lakiesityksen vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta. Sen mukaan muun muassa kiinteistönomistajilla olisi tietyin edellytyksin velvollisuus hävittää kiinteistöllä esiintyvä haitallinen vieraslaji tai rajoittaa sen leviämistä. 

Vieraslajien esiintymiskartoille kootaan tietoja useista kansalaishavainto- sekä viranomaisjärjestelmistä. Suomesta löydettiin lokakuussa ensimmäinen esiintymä aasianrunkojääriä, jotka ovat tulleet Kiinasta puisen pakkausmateriaalin mukana. Esiintymä sijaitsee Vantaan Itä-Hakkilassa. 

–Vieraslajeista moni on uhkatekijä tavalla tai toisella joko kotoperäiselle luonnolle tai ihmiselle. Niitä tulee jatkuvasti, huomauttaa akatemiaprofessori Ilkka Hanski Helsingin yliopistosta. 

Hänen mukaansa uhanalaisuutta lisäävät kuitenkin muutkin seikat kuin vieraslajit, muun muassa maankäyttö, vesistöjen tila ja ilmastomuutos.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme