Mainos
Mainos

Viestintäoikeuden professori: Epäily turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ei anna poliisille oikeutta murtaa lähdesuojaa

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari sanoo, että poliisi ei lain mukaan pääse käsiksi toimittajan lähdesuojan alaiseen materiaaliin, kun se tutkii epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista.

Keskusrikospoliisi epäilee kyseistä rikosta Helsingin Sanomien tiedustelulakiuutisen tutkinnassa, jossa se sunnuntaina takavarikoi Helsingin Sanomien jutun toisen kirjoittajan omaisuutta.

Lähdesuoja tarkoittaa sitä, että lain mukaan muun muassa toimittaja voi useimmiten kieltäytyä luovuttamasta tietolähteensä henkilöllisyyttä.

Lähdesuoja on mahdollista murtaa esitutkinnassa, jos tutkittavana on rikos, jossa säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi vuotta vankeutta.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta enimmäisrangaistus on neljä vuotta.

Korpisaaren mukaan lähdesuoja voidaan murtaa oikeudenkäynnissä myös silloin, kun käsitellään syytettä salassapitorikoksesta. Poliisin tutkinnan aikana lähdesuojaa ei voida tälläkään perusteella murtaa.

– Kuitenkin, kun salassapitorikos ei ole esitutkinnassa lähdesuojan murtamisperuste, ei yleensä onnistuta saamaan niin paljon todistusaineistoa tai näyttöä, että voitaisiin edetä tähän salassapitorikoksesta syyttämiseen, Korpisaari lisää.

Korpisaari ei ota kantaa, voitaisiinko tässä tapauksessa soveltaa mahdollista lähdesuojan murtamista salassapitorikosperusteella.

Tässä vaiheessa poliisin tutkinnassa on kaksi haaraa, joista toinen, epäilty turvallisuussalaisuuden paljastaminen, koskee Helsingin Sanomien uutisointia. Toinen tutkintahaara on epäilty virkasalaisuuden rikkominen, joka koskee mahdollista tietovuotajaa.

Korpisaaren mukaan lähdesuojan murtaminen olisi poikkeuksellinen teko Suomen historiassa ja sillä voisi olla kauaskantoisiakin vaikutuksia median toimintaan.

– Se voisi vaikuttaa tietolähteiden halukkuuteen antaa jatkossa tietoja merkittävistä asioista ja toimittajien halukkuuteen kirjoittaa tällaisista asioista.
Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot