Mainos

Vihreät äänestivät huumepolitiikastaan

Vihreä liitto ei kannata minkään huumeen myynnin laillistamista. Sen sijaan puolue ei ota selvää kantaa siihen, pitäisikö huumeiden käytön olla edelleen rangaistava teko.

Vihreä liitto ei kannata yhdenkään huumeen myynnin laillistamista, mutta ei pidä järkevänä syyttää ja rangaista huumeiden käytöstä. Vihreän liiton valtuuskunta hyväksyi puolueen päihdepoliittisen ohjelman tänään.

Ohjelman useat yksityiskohdat päätettiin vasta äänestysten jälkeen. Puoluevaltuuskunta torjui selvästi esimerkiksi ehdotuksen, jonka mukaan kannabiksen kotikasvatus omaan käyttöön olisi sallittua. Koeäänestyksessä ehdotusta puolsi 5 noin 30:stä valtuuskunnan jäsenestä. Valtuuskunnan enemmistö myötäili muutenkin pääosin puoluehallituksen ehdottamia linjauksia.

Kannabikselle myötämielisempien vastapainoksi joukossa oli muutamia, joiden mielestä ohjelmasta olisi pitänyt jättää pois viittauksetkin kannabista ymmärtävään suuntaan. Ohjelmaan on kirjattu pitkähkö pohdiskelu kannabiksen laillistamisesta. Johtopäätös kuitenkin on, että Suomessa, "jossa kannabis vielä on selvästi vähemmistön käytössä", laillistamisen hyöty voi olla haittoja pienempi. Äänestyksen jälkeen ohjelman jäi toteamus, että "tilanne voi kuitenkin muuttua, jos esimerkiksi muu Eurooppa valitsee toisen tien".

Kysymys huumeiden käytön rankaisemisesta jäi ilman yksiselitteistä vastausta. Ohjelmassa tarjotaan pitkällinen pohdiskelu asiasta ja lopputuloksena kaksi vaihtoehtoa: Rankaisemisesta joko luovutaan tai jatketaan nykykäytäntöä, jossa käyttö on rangaistavaa, mutta syytettä ei välttämättä nosteta. Vihreiden mielestä on kohtuutonta rangaista huumeiden käyttäjää, koska se lisää syrjäytymisen riskiä ja saattaa estää hakeutumista hoitoon.

Olutteltat väärässä paikassa

Vihreät haluaisivat kohdistaa alkoholiverojen alennukset ennen muuta mietoihin juomiin. Lisäys tuli ohjelmaan loppusuoran käsittelyssä äänin 18-13, mikä olikin tiukin äänestys. Puoluejohdon perustelu, että veronalennukset on jo asiallisesti ratkaistu, ei vakuuttanut kokousväen enemmistöä.

Vihreät eivät pidä järkevänä viininmyynnin sallimista myös elintarvikekaupoissa. Osa valtuuskunnan jäsenistä oli eri mieltä. Puoluejohdon linjan voitto varmistui jo koeäänestyksessä.

Vihreillä on myös haluja jarruttaa oluttelttojen tuloa kesä- ja urheilutapahtumiin. Ohjelmassa ehdotetaan, että valtio ja kunnat antaisivat tapahtumalle vähemmän tukea, jos paikalla on olutteltta. Keskustelu ravintoloiden yöaukiolon lyhentämisestä ei innosta vihreitä. Sen sijaan anniskelun aloittamista aamuisin nykyistä myöhempään kannattaisi heidän mielestään harkita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot