Mainos
Mainos

Vihreät arvostelevat Rajamäen toimintaa

Työministeriöstä kerrottiin alkuviikosta, että Suomen 750 pakolaisen kiintiö ei todennäköisesti täyty tänä vuonna.

Vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtajat Jyrki Kasvi ja Rosa Meriläinen arvostelevat sisäministeriön toimintaa pakolaiskiintiön täyttämisessä. Kasvi ja Meriläinen kehottavat pääministeri Matti Vanhasta puuttumaan ministerien toimintaan, jos he eivät muuten kykene kantamaan vastuutaan.

Vihreiden arvostelu kohdistuu sisäministeri Kari Rajamäkeen, jonka johtama ministeriö on torjunut sudanilaisten ja afganistanilaisten pakolaisten ottamisen.

- Ministeri Rajamäki on kaudellaan osoittanut kyvyttömyytensä johtaa ministeriössään sellaista tasapainoista pakolais- ja ulkomaalaispolitiikkaa, jossa turvallisuusnäkökulman lisäksi otettaisiin pakolaisten suojelu ja ihmisoikeuksien toteutuminen huomioon. Rajamäen politiikka on päinvastoin ollut uhkakuvien rakentamista ja kontrollin kasvattamista, Kasvi moittii.

Kasvin mielestä on outoa, että kahden demariministerin johtaman ministeriön välistä kiistaa käydään julkisuudessa johtavien virkamiesten, eikä poliittista vastuuta kantavien ministerien kesken.

Meriläisen mielestä Rajamäen on kannettava vastuunsa ja erottava, jos pakolaiskiintiötä ei saada täytettyä.

- Hänen johtamansa ministeriön toiminta rapauttaa YK:n alaisen järjestön UNHCR:n arvovaltaa ja ei vastaa sitä toimintalinjaa mitä Suomen kuuluisi. Pääministeri Matti Vanhasen roolina on nyt osoittaa johtajuutta ja puuttua asiaan, sanoo Meriläinen.

Vihreät vaativat, että Suomen pakolaiskiintiö kasvatettaisiin tuhanteen henkeen vuodessa.

Työministeriöstä kerrottiin alkuviikosta, että Suomen 750 pakolaisen kiintiö ei todennäköisesti täyty tänä vuonna, vaan määrä jää korkeintaan 675 pakolaiseen. Tähän mennessä Suomeen on valittu vasta 450 pakolaista.

Työministeriön ja sisäministeriön johtavat virkamiehet ovat kiistelleet julkisuudessa kiintiöpakolaisten valintakriteereistä. Johtaja Mervi Virtanen työministeriöstä on epäillyt, että jopa pakolaisten uskontokunnalla saattaisi olla merkitystä sisäministeriön hylkäävissä päätöksissä. Ylijohtaja Pentti Visanen sisäministeriön ulkomaalaisosastosta on kiistänyt väitteet voimakkaasti pitäen niitä törkeinä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme