Mainos
Mainos

Vihreät haluavat Libanoniin lähdölle tiukat ehdot

Vihreiden puheenjohtajan mukaan tällä hetkellä on epäselvää, voivatko YK:n sotilaat puuttua esimerkiksi asetoimituksiin.

Vihreiden mielestä Suomen on kannettava vastuunsa ja lähetettävä joukkoja Libanoniin. Ehtona on kuitenkin, että voimankäytön säännöt ja valtuudet on tiukasti etukäteen määritelty.

- En näe mieltä siinä, että suomalaisia lähtisi mukaan operaatioon, joka vain pahentaa konfliktia entisestään. Libanoniin lähetettävien joukkojen tehtävänä on kriisinhallinta, voimankäyttö on hyväksyttävissä itsepuolustustarkoituksessa ja siviiliuhrien ehkäisemiseksi, vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg katsoo kannanotossaan.

Cronbergin mukaan tällä hetkellä on epäselvää, voivatko YK:n sotilaat puuttua esimerkiksi asetoimituksiin. Rauhanturvajoukkojen tehtävä ei ole suorittaa Libanonissa aseistariisuntaa ja puuttua Hizbollahin asemaan, jolla on nyt kannatusta enemmän kuin koskaan, hän huomauttaa.

Cronberg pitää erityisen tärkeänä, että YK:n rooli säilyy neutraalina eikä se asetu minkään osapuolen puolelle. Libanonin hallituksen tulee hallita kaikkia libanonilaisia asevoimia, ja YK:n tukea tarvitaan Hizbollah-joukkojen siirrossa hallituksen alaisuuteen.

Vihreiden puheenjohtajan mielestä EU:n tulisi taivutella Yhdysvallat neuvottelupöytään Syyrian ja Iranin kanssa. Hänen mielestään Suomen olisi oltava tässä aloitteellinen ja otettava asia Lappeenrannan ulkoministerikokouksen asialistalle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot