Mainos
Mainos

Vihreät ja keskusta historialliseen vaaliliittoon Pohjois-Karjalassa

Eduskuntavaaleihin on aikaa vielä toista vuotta, mutta tulevista vaaliliitoista on meneillään jo tiukka taistelu. Pohjois-Karjalassa syntyi illalla Suomen ensimmäinen vaaliliitto vihreiden ja keskustan välille.

Päätöksellä uskotaan olevan myös valtakunnallisia vaikutuksia. Pohjois-Karjalassa on vastustettu äänekkäästi kaikkia niitä asioita, jotka vihreille ovat olleet tärkeitä. Maakunnassa on ollut vaikeita suojelukiistoja, joissa keskustan ja vihreiden kannattajat ovat olleet vastakkain. Tänä syksynä puolueet yllättäen ilmoittivat solmivansa vaaliliiton seuraavissa vaaleissa.

Poliittinen peli kiihtyi pari päivää sitten, kun paljastui, että vihreillä on vireillä vaaliliitto myös demareiden kanssa. Eilen illalla maakunnan vihreät kävivät iltalypsylle kahden tarjouksen väliltä. Illan päätteeksi Pohjois-Karjalan Vihreät teki rohkean yllätysvedon solmimalla vaaliliiton keskustan kanssa.

Liitot kiinnostavat myös suuria puolueita

Vaaliliitoista ovat innostumassa tällä kertaa suuretkin puolueet. Uusi piirre on myös vasemmistopuolueiden halu liittoutua keskenään. Perinteiset liittoutujat, kristillisdemokraatit ja RKP, taas ovat aiempaa itsenäisempiä.

Viime eduskuntavaaleissa isot puolueet uskoivat pärjäävänsä omillaan ja vaaliliittoihin turvasivat lähinnä puoluekentän pienimmät. Tulevissa vaaleissa alustava asetelma näyttää toiselta.

Selkein muutos on vasemmistopuolueiden pariutumishalu. Sosialidemokraatit ja Vasemmistoliitto käyvät keskusteluja liittoutumisesta peräti kolmessa vaalipiirissä: Etelä-Savossa, Kuopiossa ja Pohjois-Karjalassa. Aiemmin tämä pari on nähty vain kerran, Pohjois-Karjalan vaalipiirissä viime vaaleissa.

Perinteiset liittoutujat puolestaan näyttävät hieman itsenäistyneen. RKP suunnittelee lähtevänsä vaaleihin täysin omin voimin ja esimerkiksi Varsinais-Suomessa omat listat otetaan käyttöön ensimmäisen kerran 30 vuoteen.

Kristillisdemokraatit luottaa omiin listoihinsa kolmessa piirissä, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Vaasassa, mutta silti se lienee edelleen aktiivisin vaaliliittojen solmija. Toivekumppanit ovat tutut kokoomus ja keskusta, mutta tarjouksia on tehty hyvinkin yllättäviin suuntiin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme