Mainos
Mainos

Vihreät: Poliittinen rooli pankkivaltuustolle

Vihreät pitävät presidentti Tarja Halosen päätöstä nimittää asiantuntijajäsen Suomen Pankin johtokuntaan tässä tilanteessa hyvänä ratkaisuna.

Vihreän liiton Helsingissä kokoontunut valtuuskunta perusteli tänään menettelyä sillä, että euroon siirryttyä Suomen Pankin poliittinen on valta vähentynyt, ja sen johtokunnan rooli on selkiintynyt asiantuntijaelimeksi.

Vihreät katsovatkin, että seuraavaksi eduskunnan pankkivaltuusto tulisi saada entistä selkeämmin edustamaan Suomen Pankissa yhteiskunnallista osaamista. Moniarvoisuus edellyttäisi kaikkien eduskuntaryhmien edustusta valtuustossa.

Vihreän liiton ministerit korostivat pitävänsä presidentin menettelyä Suomen Pankin nimitysasiassa moitteettomana. Vihreiden puheenjohtajan peruspalveluministeri Osmo Soininvaaran mukaan arvostelijoiden olisi syytä pohtia, mitkä olivat heidän tarkoitusperänsä siinä vaiheessa kun he kannattivat nykyisiä presidentin valtaoikeuksia.

Soininvaara pitää nimitysmenettelyä perusteltuna etenkin pankin nykyisten tehtävien kannalta. Suomen Pankin johtokunnan varsinaisena tehtävänä on osallistua Euroopan keskuspankissa tehtävään rahapoliittiseen päätöksentekoon.

Vihreän liiton valtuuskunnan kokouksessa puhunut Soininvaara muistutti, että Suomen Pankilla ei enää ole sitä roolia, joka sillä oli 1970- ja 1980 -luvuilla.

-Silloin oli perusteltua, että tätä valtaa eivät käyttäneet pelkästään kylmät asiantuntijat, vaan että siellä oli ihmisiä, joilla oli jonkinlaista kosketusta kansanvaltaan ja suomalaisen yhteiskunnan todellisuuteen. Vaikka huippupoliitikkojen istuttaminen palkkiovirkoihin ei Soininvaaran mielestä enää ole perusteltua, hän korosti, että poliitikot ansaitsevat enemmän arvostusta.

-Siihen herravihaan en halua osallistua, joka edesauttaa lahjakkuuksien pakenemista politiikasta elinkeinoelämään.

Palkitsemisjärjestelmästä tulisi jo luopua

Ympäristöministeri Satu Hassin mukaan presidentti toimi korrektisti pyrkiessään ratkaisuun, jonka takana hallitus voisi olla yksimielisesti. Vaikka nimitysprosessissa on ollut farssin piirteitä, niitä on Hassin mukaan ollut ennen muuta pankkivaltuuston toiminnassa.

-Pankkivaltuuston ajattelu näyttää lähteneen siitä, että Suomen Pankin johtajiston paikat ovat suurten eduskuntaryhmien mandaattipaikkoja ja sillä sipuli.

Hassin mielestä ajattelu, jossa on kyse vain näiden kyseisten puolueiden sisäisestä palkitsemisjärjestelmästä, on jo aikansa elänyt. Hassin mukaan pelkästään tästä johtui myös tarve saada pankin johtokuntaan kaksi johtajanpaikkaa.Tätä todistaa se, että pankkivaltuusto teki hakuajan päätyttyä jo seuraavana päivänä päätöksen kahden poliitikon nimittämisestä.

-Päätös oli täsmälleen sama kuin kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmien tekemä päätös. Kun suuret eduskuntaryhmät ovat pitäneet toisen valtiovarainministerin Suvi-Anne Siimeksen menettelyä sooloiluna, ne ovat Hassin mukaan pitäneet sooloiluna kaikkea sitä, joka poikkeaa kahden suuren eduskuntaryhmän tekemästä päätöksestä.

Hassin mielestä vastaisuudessa pitäisi lähteä siitä, että poliittisin perustein tehdyt nimitykset olisivat selvästi määräaikaisia, ja pysyvät tehtävät täytettäisiin asiantuntemuksen perusteella.

Esillä eläkkeet, ilmasto ja terrorismi


Vihreiden valtuuskuntaa puhuttivat kokouksessa tänään etenkin valmisteltavana olevan eläkeuudistuksen mahdolliset epäkohdat, kansainvälisen ilmastosopimuksen toteutuminen sekä Afganistanin tilanne ja terrorismi. Eduskuntaryhmän kyselytunnilla puolueväkeä huolestutti etenkin se, että monilla tahoilla ollaan säätämässä lakeja, joilla terrorismia voitaisiin rajoittaa. Ongelmana on se, että pikainen lainsäätäminen aiheuttaa monia ihmisoikeusongelmia. Lakeja tehdään edes määrittelemättä, mitä terrorismi on.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme