Mainos
Mainos

Vihreät tuohtuivat Vanhasen perustuslakioperaatiosta

Vihreiden presidenttiehdokas Heidi Hautala toivoo, että hallitus painaisi jarrua perustuslain muutoshankkeessaan. Hautala arvostelee kovin sanoin pääministeri Matti Vanhasta. Hän kysyy, onko pääministerillä tarve esiintyä väkevänä ylipäällikkönä.

Vihreiden presidenttiehdokas Heidi Hautala ryöpytti tänään pääministeri Matti Vanhasta olan takaa tämän otteista kriisinhallintalakia ja presidentin valtaoikeuksia koskevassa jupakassa. Hautala kyseli vihreiden valtuuskunnan kokouksessa, onko pääministerillä tarve esiintyä väkevänä ylipäällikkönä ja onko perustuslaki niin halpa asiakirja, että se voidaan alistaa uhkailulle ja kiristykselle.

Vuodatuksen taustalla oli Vanhasen ja muiden hallituspuolueiden johtajien päätös muuttaa perustuslakia sen jälkeen kun oli selvinnyt, ettei uusi kriisinhallintalaki menisi eduskunnassa läpi sellaisena kuin hallitus oli esittänyt.

Hautalan mielestä hätätilaan itse joutunut hallitus tuli operaatiollaan myöntäneeksi, että eduskunnan perustuslakivaliokunta oli oikeassa. Valiokunta tulkitsi, että päätösvalta osallistumisesta EU:n kriisinhallintaoperaatioon kuuluu hallitukselle eikä presidentille.

Uhkailulla ja kiristyksellä Hautala viittasi siihen, että Vanhanen teki hänen mielestään perustuslain muutoksen hyväksymisestä kynnyskysymyksen, kun puolueet neuvottelevat eduskuntavaalien jälkeen uuden hallituksen muodostamisesta. Tällainen näköala pelotti selvästi muitakin vihreiden kansanedustajia.

Hautala arveli, että tämän jälkeen keskustelua presidentin valtaoikeuksista ei voida mitenkään tyrehdyttää, vaikka kolme suurinta puoluetta olivat kuinka halunneet estää asian nousemista presidentinvaalien puheenaiheeksi. Hautala ehdotti, että asiassa otettaisiin tuumaustauko. Hän perusteli asiaa sillä, että puolueiden aiemmin tekemän sopimuksen mukaan perustuslakia muutetaan vain huolellisen valmistelun pohjalta.

Kansanedustajat Tuija Brax ja Ulla Anttila haistoivat hallituksen operaatiossa tuulahduksen 1970-luvun henkisestä ilmapiiristä ja menettelytavoista. Braxin mielestä nyt on unohdettu se yleisesti hyväksytty lähtökohta, että perustuslakia ei alisteta päivänpoliittisen taistelun välineeksi.

Valtaoikeuskiista onnenkantamoinen

Hautalan presidentinvaalikampanjaa vetävä puoluesihteeri Ari Heikkinen näki jupakan toisessa valossa eikä peitellyt iloaan.

- Keskustelu presidentin valtaoikeuksista tuli kuin tilauksesta, oikea onnenkantamoinen. Heidi on siinä keskustelussa vahvoilla. Hallitus ja presidentti ovat hermostuneita. Pääministeri ja presidentti ovat osoittautuneet vallanahneiksi ja autoritäärisiksi, Heikkinen sanoi.

Vihreiden presidenttiehdokas tarvitseekin lisää potkua, sillä mielipidemittausten mukaan näyttää siltä, että kaikki vihreiden omatkaan kannattajat eivät äänestäisi Hautalaa. Heikkinen maanittelikin puolueen valtuuskunnan jäseniä sitoutumaan yhteiseen yritykseen. Huoli Hautalan kampanjan tilanteesta kuului myös monien muiden puheista.

Rajamäen puheet eivät sovi ministerille

Hallituksen ykköskaartin lisäksi kunniansa sai kuulla sisäministeri Kari Rajamäki, jonka lausuntoja maahanmuuttajista päiviteltiin monessa puheenvuorossa. Helsinkiläisen Veera Luoma-ahon mielestä Rajamäki on viljellyt rasismia maahanmuuttajia kohtaan ja tekee maahanmuuttajilla "härskiä politiikkaa". Hän ehdotti, että vihreä liitto vaatisi Rajamäen eroa.

Heidi Hautala ihmetteli, ettei tiedotusvälineissäkään ole puututtu Rajamäen puheisiin ja vaatimuksen esittäminen ministerin erosta on jäänyt Rajamäen oman puolueen nuorisojärjestölle.

Kansanedustaja Erkki Pulliainen nousi puolustamaan Rajamäkeä siltä osin, että tämä on ainoa ministeri, joka on tehnyt jotain harmaan talouden saamiseksi kuriin.

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg jatkoi keskustelua hallituksen ilmastostrategiasta ja linjasi oman puolueensa tavoitteita. Cronbergin mielestä Suomen riippuvuus öljystä pitäisi puolittaa vuoteen 2020 mennessä. Hän ei pitänyt tätä paljona, kun Ruotsia tehdään maailman ensimmäiseksi öljystä riippumattomaksi maaksi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 03.12.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme