Mainos
Mainos

Vihreiden Cronberg kannattaa kantaverkon valtiollistamista

Kantaverkon valtiollistaminen voisi Cronbergin mielestä helpottaa uusiutuvien energiamuotojen pääsyä verkkoon ja markkinoille.

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg kannattaa kantaverkon siirtämistä valtiolle. Hän on siten samaa mieltä sähkömarkkinoiden toimivuutta selvitelleen Matti Purasjoen kanssa. Kantaverkon valtiollistaminen voisi Cronbergin mielestä helpottaa uusiutuvien energiamuotojen pääsyä verkkoon ja markkinoille.

Cronberg esitti näkemyksensä tänään vihreiden valtuuskunnan kokouksessa Joensuussa talouspoliittiseksi linjapuheeksi mainostetussa puheessaan.

Cronberg ei kuitenkaan suoraan kannata Purasjoen esitystä, jonka mukaan Fortum irrotettaisiin Teollisuuden Voimasta ja pilkottaisiin. Fortumin valta-asema on kuitenkin hänen mielestään murrettava. Hän vaati, että kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen aloittaisi vielä selvityksen, joka sisältäisi käytännön ehdotuksen pilkkomisen toteutumisesta. Tärkeää hänen mielestään olisi, ettei vaihtoehtoja tarkasteltaisi vain markkinoiden toimivuuden vaan myös uusiutuvien energialähteiden edistämisen kannalta.

Cronbergin yleisenä sanomana oli, että vihreiden tulisi ottaa vihreä talouspolitiikka omiin käsiinsä. Hän myönsi, että jostain syystä vihreät eivät ole onnistuneet välittämään selkeää kuvaa vihreästä talouspolitiikasta. Hänen mielestään tilannetta on vaikeuttanut sekin, että muilla puolueilla on usein suurempi tarve linjata vihreiden talouspolitiikkaa kuin itse vihreillä.

Cronberg linjasi vihreiden talouspolitiikkaa kuudella iskusanalla. Niitä ovat ympäristö, hyvinvointi, oikeudenmukaisuus, tulevaisuus, vastuullisuus sekä muutos ja turva. Hän muistutti, että taloutta ei ole ilman vakaata ilmastoa. Vihreiden talouspolitiikkaa on myös julkisten hyvinvointipalvelujen puolustaminen ja tuloerojen pienentäminen.

Cronberg korosti vihreiden haluavan säilyttää ympäristön ja hyvinvointivaltion. Hänen mielestään se onnistuu vain talouden toimintaa ja rakenteita uudistamalla.

Keskeistä vihreiden talouspolitiikassa on uusien työpaikkojen syntyminen. Uusia työpaikkoja syntyy Cronbergin mielestä tulevaisuudessa ainakin ilmastonsuojeluun, palveluihin ja kulttuurialoille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme