Mainos
Mainos

Vihreiden puheenjohtajavalinnasta jännitysnäytelmä

Vihreän liiton tänään valittava uusi puheenjohtaja säilyy yllätyksenä viime hetkiin saakka.

Vihreän liiton uusi puheenjohtaja on edelleen puhtaasti arvailujen varassa. Tänään Kokkolan puoluekokouksessa käytävästä vaalista odotetaan jännitysnäytelmää.

Arvioiden mukaan nykyisen puheenjohtajan Osmo Soininvaaran jatko on kuitenkin epävarmaa. Vahvoja ehdokkaita ovat kansanedustajat Tarja Cronberg ja Anni Sinnemäki. Soininvaaran kolmas haastaja on kansanedustaja Irina Krohn.

Neljän ehdokkaan kannatusta ei ole päästy kunnolla mittaamaan mielipidetiedusteluilla, koska vihreät eivät ole halunneet luovuttaa kokousedustajien nimiä kyselyiden tekijöille.

Vihreät äänestävät myös puoluesihteerin, puolueen varapuheenjohtajien ja puoluevaltuuskunnan puheenjohtajan paikoista.

Kannatuspuheita jokaisen puolesta

Vihreän liiton puoluekokouksen ensimmäinen päivä ei antanut mitään selviä viitteitä siitä, kuka valitaan puolueen puheenjohtajaksi. Moni puoluekokouksen 259 edustajasta oli tullut Kokkolaan ilman lopullista päätöstä omasta ehdokkaasta. Selvää on, että valinnasta tulee jännittävä näytelmä.

Eilen iltapäivällä pidetyissä kannatuspuheenvuoroissa eniten puheita pidettiin kansanedustaja Tarja Cronbergin puolesta. Tosin kansanedustaja Anni Sinnemäkikään ei jäänyt juuri jälkeen kannatuksessa. Puheenvuoroja esitettiin myös istuvan puheenjohtajan kansanedustaja Osmo Soininvaaran ja kansanedustaja Irina Krohnin puolesta.

Vihreiden euroedustaja Satu Hassi kannatti omassa puheessaan kaikkia ehdokkaita. Hän toi esiin jokaisesta ehdokkaasta parhaat puolet. Muutoinkin puheenvuorot antoivat lähinnä sen kuvan, että kaikki puheenjohtajaehdokkaat ovat erityisen päteviä.

Vain neljä vihreän liiton piireistä on ennalta antanut tukensa jollekin ehdokkaalle. Lapin piiri ja Varsinais-Suomen piiri tukevat Sinnemäkeä. Pohjois-Karjala, Etelä-Savo ja Kymi ovat asettuneet tukemaan Cronbergia. Yhdeksällä piirillä ei ole yhteistä kantaa.

Vihreän liiton pj-ehdokkaat

Ei juuri eroja

Eilinen keskustelu ei tuonut esiin mitään suuria eroja ehdokkaiden mielipiteissä. Cronberg tosin sanoi tuovansa puolueen johtoon muutosta ja uutta verta. Hän näki eroja nimenomaan johtajuudessa. Myös Krohn ilmoitti olevansa muutosjohtaja.

Soininvaara sanoi, että hän on oppinut mm. delegoimaan asioita. Hän olisi oman näkemyksensä mukaan entistä parempi puheenjohtaja. Hän myös lupasi, että jos hänet valitaan uudelleen puheenjohtajaksi, hän aikoo kiertää puoluekenttää. Tähän Cronberg pääsi lohkaisemaan, että ehkä olisi kannattanut kiertää aiemmin.

Myös Sinnemäki kiinnitti huomiota hyvään johtajuuteen. Hän korosti, että puheenjohtaja joutuu tekemään vaikeita päätöksiä, ja ne eivät miellytä kaikkia.

Puheenjohtajatentistä tuli varsinainen huvinäytelmä. Ehdokkaat kilpailivat lähinnä siitä, kuka osaa nokkelimmin nokittaa toisia. Puoluekokousväellä oli hauskaa sen kuunnellessa sanavalmiiden ehdokkaiden sutkauksia. Erityisen hyvin tässä osiossa pärjäsi Krohn. Tämä ei ole mikään ihme, sillä hän on kokenut väittelijä; hän on voittanut väittelyssä jopa Paavo Väyrysen.

Puheenjohtajakisa jätti vähemmälle huomiolle sen, että myös puoluesihteerin, puoluehallituksen ja puoluevaltuuskunnan puheenjohtajan paikalle on tungosta.

Kannatuspuheenvuoroista ilmeni selkeästi, että kahdeksan vuotta puoluesihteerinä toimineen Ari Heikkisen haastaneilla Eeva Honkanummella ja Elina Moisiolla on myös vahvaa kannatusta kokousväen keskuudessa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 21.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme