Mainos
Mainos

Vihreiden varapuheenjohtaja: Palkoista puhuttava korruptiovaaran vuoksi

Vihreiden varapuheenjohtaja kansanedustaja Jyrki Kasvi sanoo MTV3:lle, että kansanedustajien palkkiotasosta on keskusteltava, jottei "synny tilannetta, jossa valtio joutuu kilpailemaan kansanedustajista yksityissektorin kanssa".

Suomi-Areenassa puhunut Kasvi valitti eilisen Satakunnan Kansan mukaan, että kansanedustajien palkka on "kutakuinkin sama kuin lukion rehtorilla".

- Sen takia monilta aloilta ei edes haluta politiikkaan, Kasvi sanoo.

- Kyllä minä ainakin haluaisin lisää palkkaa.

MTV3:lle Kasvi kertoo äskettäisestä Etelä-Korean-matkastaan.

- Soulin parlamenttitalon piha oli täynnä mustia autoja. Kysyin miksi, ja minulle selitettiin, että jokaisella kansanedustajalla on oma virka-auto, Kasvi sanoo.

Tämä johtui Kasvin mukaan siitä, että kansanedustajilta oli Koreassa aiemmin "ostettu lakeja" ja valtion oli kitkettävä korruptio lihavoittamalla parlamentaarikkojen palkkoja.

"Emme elä lintukodossa"

- Suomessa ei onneksi vielä olla tällaisessa tilanteessa, mutta kun nyt on käynyt ilmi, ettemme elä korruptoitumattomassa lintukodossa, palkkioista on syytä keskustella, Kasvi sanoo.

Hän lisää, että tekniikan ja kaupan aloilta ei haluta politiikkaan, koska poliitikoille ei ole tarjolla kilpailukykyistä palkkaa.

Kansanedustajan palkkio on 5 860 euroa kuussa. Sen lisäksi maksetaan verotonta kulukorvausta, joka pääkaupunkiseudulta oleville kansanedustajille on 986,81 euroa kuussa. Tätä korvausta nauttii myös espoolainen Kasvi.

Ruotsalaiskollega ansaitsee vähemmän

Suomessa lukion rehtorin enimmäispalkka on Kunnallisen työmarkkinalaitoksen mukaan 4 620,14 euroa kuussa.

Kasvin korotustoive toteutuu kuitenkin automaattisesti, jos hänet valitaan vielä kolmannelle ja sen jälkeen neljännelle kaudelle, sillä yli 12 vuotta kansanedustajina toimineet saavat palkkiota 6 300 euroa kuussa. Kasvi ei halunnut ottaa kantaa siihen, minkä suuruinen palkkio olisi sopiva.

Vertailun vuoksi todettakoon, että ruotsalaisen kansanedustajan kuukausipalkkio on 54 500 kruunua eli 4 937 euroa. Ruotsissa kansanedustajiksi on palkoista huolimatta onneksi lähtenyt kyvykkäitä ihmisiä eri aloilta, kuten vasemmistopuolue Vänsterpartietin entinen kansanedustaja Hanna Zetterberg Struwe, joka näytteli Ronja Ryövärintytärtä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot