Mainos
Mainos

Vihreiden varapuheenjohtaja: Sote-uudistus jäihin

Hallituspuolue Vihreiden varapuheenjohtaja Timo Juurikkala on pettynyt sosiaali-ja terveyspalvelujen uudistuksen linjauksiin. Juurikkala haluaisi jäädyttää koko hankkeen.

– Jätetään koko uudistus tekemättä ja odotetaan, että osattaisiin tehdä fiksumpi uudistus, Juurikkala sanoo MTV3 Uutisille.

Pahimpana ongelmana varapuheenjohtaja pitää liian pientä väestöpohjaa ja mallin pirstaleisuutta.

– Sote-järjestöjen väestöpohjan pitäisi olla vähintään 200 000 asukasta, jotta sairaanhoidon kokonaisuus ja päivystykset olisivat asiallisesti järjestettävissä. Koko valtakunnassa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjiä tarvitaan korkeintaan viitisentoista, Juurikkala arvioi.

Juurikkala epäilee myös, ettei uudistuksen suunta parane kentälle päästettyjen 15 selvityshenkilön avulla.

– Näillä eväillä on olemassa suuri pelko, että uudistus vie sosiaali- ja terveydenhuoltoa vielä nykyistäkin sekavampaan ja ongelmallisempaan suuntaan.

Oppositiolta tyrmäys uudistukselle

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä ei ole yllättänyt, että asiantuntijaryhmä kyseenalaistaa loppupäätelmissään koko uudistuksen mielekkyyden.

– Työryhmä oli täynnä alansa huippuja ja tässä on poliittisen ohjauksen "sutta ja sekundaa" lopputulos, josta vastuu on kyllä hallituksella.

Mäntylän mielestä sote-uudistusta on tehty liikaa kuntauudistuksen ehdoilla ja hän vaatii työlle aikalisää.

– Jatkoaikaa tarvitaan ja selvitysryhmälle mahdollisuus tehdä työnsä rauhassa ilman, että hallitus on jo sanellut osan lopputuloksesta kuntauudistuksen toteuttamista silmälläpitäen, Mäntylä vaatii.

Myös toinen oppositiopuolue Keskusta tyrmää loppuraportin. Kansanedustaja Elsi Kataisen mukaan hallituksen väkisin runnoma kuntauudistus on sekoittanut myös sote-uudistuksen pakan kokonaan.

– Hallituksen keinot uudistukseen sotkevat sekavaa soppaa entisestään tarjoamatta ratkaisuja palvelujen saatavuuden ja rahoituksen ongelmiin, Katainen arvostelee.

Kataisen mukaan hallituksen maakuntiin lähettämien selvitysmiesten tehtävä onkin mahdoton.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme