Mainos

Vihriälä: Sosiaalialan järjestöt ajettu ahtaalle

Raha-automaattiyhdistyksen puheenjohtaja, kansanedustaja Jukka Vihriälä (kesk.) arvostelee tilannetta, johon sosiaali- ja terveysalan palvelut ovat kuntien ja alan yritysten toiminnan vuoksi joutuneet.

Vihriälän mukaan yleishyödylliset järjestöt ja niiden toimintaa rahoittava RAY ovat joutuneet ikään kuin puun ja kuoren väliin. -Yhtäältä kunnat sysäävät huono-osaisimpien ihmisten palveluita enenevästi järjestöjen vastuulle ja toisaalta sosiaali- ja terveysalan yrittäjät pyrkivät häätämään RAY-avustuksia saavat järjestöt niiltä alueilta ja niiden palvelujen tuotannosta, joissa ne arvelevat itsellään olevan mahdollisuuksia voittoa tuottavaan liiketoimintaan.

Vimpelissä tänään puhunut Vihriälä korosti, että jos yleishyödyllisen kolmannen sektorin halutaan jatkossakin tuottavan palveluita täydentämään julkisen sektorin palvelutarjontaa, kunnille on taattava riittävät valtionavut ja sosiaali- ja terveysalalle luotava omat kilpailusäännöt.

Vihriälä kommentoi puheessaan Kunnallisalan kehittämissäätiön viime viikolla julkaisemaa professori Arvo Myllymäen ja tutkija Eija Tetrin tekemää tutkimusta "Raha-automaattiyhdistys kansalaispalvelujen rahoittajana."

Tutkimuksessa varoitetaan suuntauksesta, jossa monet kunnat ulkoistavat järjestöjen vastuulle kaikkein huono-osaisimpien kansalaisten palveluja. Tällaisia ovat mm. päihde- ja mielenterveysongelmaiset sekä monissa kunnissa osin myös vanhukset.

Vihriälä yhtyi tutkijoiden näkemykseen, jonka mukaan tällainen suuntaus on yhteiskunnallisesta tarkasteltuna pelottava. -Valtio ei voi väistää vastuutaan tästä kehityksestä. Kun valtio säätää kunnille erilaisia tehtäviä, sen tulisi samalla huolehtia siitä että niillä on myös taloudelliset edellytykset niiden hoitamiseen, Vihriälä sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot