Mainos
Mainos

Vihtavuoren räjähdeuhka: Useita puutteita, Tukesin kehitettävä valvontaa

Räjähdekontin aiheuttama vaaratilanne Laukaan Vihtavuoressa kesällä 2013 johtui useiden turvallisuuspuutteiden yhteisvaikutuksesta.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) löysi kehitettävää sekä kaivoksen ja räjähdetehtaan toiminnasta että viranomaisvalvonnasta.

Onnettomuustutkintakeskus antaa asiaan liittyen neljä turvallisuussuositusta. Niistä kolme kohdistuu Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) toimintaan.

Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Tukes kehittää valvontaansa ja rekistereitään reaaliaikaisemmaksi, vaatii valvontakohteiltaan toimivia ja dokumentoituja menettelyjä poikkeamien varalta sekä sisällyttää valvontakäytäntöihinsä selkeät kriteerit pakkokeinojen käytölle.

Sisäministeriön puolestaan tulee huolehtia, että laajan evakuoinnin käytännön toteuttamista varten valmistellaan ohje.

Räjähdysainetta, hienojakoista kallioperää ja kaksi räjäytintä sisältänyt kontti alkoi kuumentua räjähdetehtaan pihalla Laukaan Vihtavuoressa 10.7.2013. Räjähdysvaaran vuoksi seudun ihmisiä evakuoitiin laajalta alueelta. Konttia jäähdytettiin, ja se saatiin siirrettyä turvalliseen paikkaan vajaan vuorokauden kuluttua.

Turvallisuustutkinnan aikana tehdyissä kokeissa vastaavanlainen seos ei syttynyt tai räjähtänyt.

Tutkinnan aikana kävi muun muassa ilmi, että kaivoksen toimintajärjestelmä ei tunnistanut seoksen syntymistä poikkeamaksi. Kontti kuljetettiin vastoin kuljetusmääräyksiä räjähdetehtaalle, jossa kontti varastoitiin muiden konttien joukkoon räjähdevaraston pihalle.

Räjähdysainetta käyttänyt kaivos ja Vihtavuoren räjähdetehdas korjasivat jo tutkinnan aikana useita havaittuja epäkohtia.

Tilanteen aikainen viranomaistoiminta onnistui enimmäkseen hyvin. Laajasta evakuoinnista ei kuitenkaan ollut suunnitelmaa, ohjetta eikä kokemusta. Pelastuslaitoksen antama vaaratiedote tuli viiveellä, eikä sen sisältöä muutettu, vaikka tilanne muuttui.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot