Mainos
Mainos

"Viides ydinvoimala sai luvan liian helposti"

Brittiläisen asiantuntijan mukaan Suomen uudelle ydinvoimalalle annettiin rakennuslupa liian heikoin perustein.

Brittiläisen ydinturva-asiantuntijan John Largen mukaan Suomen uudelle ydinvoimalalle ei olisi saanut myöntää rakennuslupaa. Konsulttiyritys Large & Associates selvitti ydinvoimalahanketta ympäristöjärjestö Greenpeacen pyynnöstä.

John Large katsoo, että täysin uudenmallisen ydinvoimalan turvallisuutta ei ole tutkittu tarpeeksi. Turvallisuuskysymykset käytiin Suomessa läpi vuodessa, kun Yhdysvalloissa vastaavankaltaisen laitoksen lisensoitiin meni jopa 8 vuotta.

Eurajoelle rakennettava Olkiluoto III -laitos on ensimmäinen tyyppiään maailmassa. Hallitus antoi sille rakennusluvan viime tammikuussa.

Säteilyturvakeskuksen toimistopäällikkö Juhani Hyvärinen sanoo, että uuden ydinvoimalan turvallisuus on tutkittu perusteellisesti. Hänen mukaansa voimalatyypistä oli ennakkotietoja ja suomalaiskartoituksessa käytettiin hyväksi myös ulkomailla kerättyä tietoa.

-Meillä on kaikki syyt uskoa, että olemme tehneet hyvää työtä. Toki vaatii paljon työtä tehdä tutkimus näin lyhyessä ajassa, sanoo Hyvärinen.

"Riskiarviot salaista tietoa"

Ydinvoimainsinööri John Large ihmettelee sitä, että suuri osa Suomessa tehdyistä riskiarvioista on salaista tietoa.

Säteilyturvakeskuksen mukaan Olkiluoto III -laitos on niin turvallinen, että se kestäisi jopa matkustajalentokoneella tehdyn terrori-iskun ilman merkittäviä ympäristöpäästöjä. Largen mielestä tästä ei ole näyttöä.

-EPR-mallia ei ole alun perin suunniteltu kestämään tarkoituksellista vahingontekoa. En näe todellisia todisteita sille, että alkuperäistä mallia olisi voitu olennaisesti muuttaa tässä suhteessa.

Largen mukaan terroristi-isku tai sitä vastaava onnettomuus voisi aiheuttaa vaaralliset määrät säteilyä, joka leviäisi laajana pilvenä esimerkiksi Helsingin seudulle.

Suomessa on tarkoitus saada uudesta voimalasta irti vain kolme neljäsosaa siitä energiasta, joka sillä olisi mahdollista tuottaa. Laki ei salli kovempaa käyttöä, mutta Large varoittaa, että tilanne voi tulevaisuudessa muuttua, koska taloudellisesti kannattavinta olisi ottaa voimalasta kaikki tehot irti. Voimalan käyttöikä on noin 60 vuotta.

Large on tehnyt ydinvoiman turvallisuusarviointeja muun muassa Britannian, Venäjän ja Etelä-Afrikan hallituksille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme