Mainos
Mainos

Viides ydinvoimala sai rakentamisluvan

Teollisuuden Voima voi aloittaa Suomen viidennen ydinvoimalan rakentamisen Eurajoelle. Valtioneuvosto myöntämä rakentamislupa astuu voimaan heti, eivätkä mahdolliset valitukset vaikuta sen voimaantuloon.

Teollisuuden Voima voi aloittaa Suomen viidennen ydinvoimalan rakentamisen Eurajoelle. Valtioneuvosto myönsi tänään ydinenergialain mukaisen luvan Olkiluoto 3 -ydinvoimalayksikön rakentamiseen. Rakentamislupa tulee voimaan heti.

Poliittinen päätös ydinvoimalan rakentamisesta tehtiin jo kolme vuotta sitten. Valtioneuvosto teki tammikuussa 2002 hankkeesta periaatepäätöksen, ja huhtikuussa eduskunta ratkaisi äänestyksellä, että voimalan rakentaminen on yhteiskunnan kokonaisedun mukaista. Eurajoen kunta myönsi oman rakennuslupansa runsas kuukausi sitten.

Mahdolliset valitukset eivät vaikuta valtioneuvoston luvan voimaantuloon. Kauppa- ja teollisuusministeriön mielestä on yleisen edun mukaista, että voimala valmistuu ilman tarpeettomia viivästyksiä. Hankkeen tilapäinen keskeytyminen vaikuttaisi ministeriön mukaan haitallisesti alueen työllisyystilanteeseen.

Säteilyturvakeskus hyväksyy suunnitelmat

Säteilyturvakeskus arvioi lausunnossaan, että ydinvoimalayksikön sekä sen keskeisten toimintajärjestelmien ja rakenneosien suunnitelmat ovat turvallisuuden kannalta riittävät. Keskus ei nähnyt esteitä rakentamisluvan myöntämiselle.

Yksityiskohtaisten suunnitelmien hyväksyttäminen kuitenkin jatkuu laitoksen rakentamisen edetessä. Kauppa- ja teollisuusministeriö sai lausunnot myös kuudelta ministeriöltä, kahdeksalta muulta viranomaiselta, Eurajoen kunnalta, Ruotsin ydinturvallisuusviranomaiselta ja EU:n komissiolta. Niissä joko puollettiin tai ei vastustettu luvan myöntämistä.

Yksityiset ihmiset, kansalaisjärjestöt tai muut yhteisöt lähettivät noin 40 mielipidettä tai lausuntoa. Niissä sekä puollettiin että vastustettiin voimalan rakentamista.

TVO tyytyväinen rakentamislupaan

Teollisuuden Voima on tyytyväinen Olkiluodon uuden ydinvoimalan rakentamisluvan myöntämisestä ennakoidun aikataulun mukaisesti. Varsinaiset rakennustyöt Olkiluodossa alkavat keväällä ja voimala otetaan tuotantokäyttöön vuonna 2009, kertoo TVO:n toimitusjohtaja Pertti Simola.

- Huolellisen valmistelutyön ja valtioneuvoston päätöksen myötä on edetty vaiheeseen, jolloin uuden yksikön varsinaiset rakentamistyöt voidaan aloittaa, sanoi Simola.

Simola pitää rakentamislupaa luonnollisena ja odotettuna osana ydinvoiman lisärakentamista koskevassa kansallisessa päätöksentekoprosessissa. Hiilidioksidineutraalia sähköä tuottava uusi yksikkö valmistuu Kioto-tavoitekauden alkupuolella ja parantaa Suomen mahdollisuuksia saavuttaa kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoite, Simola uskoo.

Projektipäällikkö Martin Landtmanin mukaan Olkiluoto 3:n rakentamisaikataulu on varsin tiukka, sillä voimala rakennetaan neljässä vuodessa. TVO:n vastuulla olevat aluerakennustyöt Olkiluodossa on jo pääosin tehty.

Teollisuuden Voima aloitti uuden ydinvoimalahankkeen vuonna 1998. TVO luovutti Olkiluoto 3:n työmaan laitostoimittajalle eli Framatomen ja Siemensin muodostamalle konsortiolle helmikuun alussa.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin kolme miljardia euroa vuoden 2003 rahana. Rakennettavan yksikön nimellislämpöteho on 4300 megawattia ja nettosähköteho noin 1600 megawattia. Se tuottaa vuodessa arviolta 13 terawattituntia sähköä. Voimalan on tarkoitus olla toiminnassa 60 vuotta.

Greenpeace: Suunnittelu vielä kesken

Ydinvoiman vastustajat vaativat viimeiseen asti luvan hylkäämistä. Greenpeacen mielestä Säteilyturvakeskuksen turvallisuusarvio osoittaa, että laitoksen suunnittelu on vielä monilta osin kesken. Järjestö pitää pöyristyttävänä, että taloudelliset syyt ajavat turvallisuuden edelle.

Greenpeacen näkemyksen mukaan ei ole mitään takeita siitä, että ehto hankkijan riittävistä taloudellisista mahdollisuuksista hankkeen toteuttamiseen toteutuu. Järjestö on myös sitä mieltä, että lupahakemuksen käsittelyssä on poljettu räikeästi kansalaisten mahdollisuuksia tulla kuulluksi hankkeesta.

Vastustuksensa pontimeksi Greenpeace järjesti mielenosoituksen valtioneuvoston linnan edustalla. Tilaisuus sujui rauhallisesti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme