Mainos
Mainos

Viileä sää näkyy myös viljelyksillä: Kasvukausi pari viikkoa jäljessä

Kylmä sää on hidastanut viljelykasvien kasvua, kertoo ProAgria Keskusten Liitto. Kasvukausi on arvioiden mukaan 10-14 päivää jäljessä suuressa osassa maata, ja parhaimmillaankin kylvösten kasvu on viikon jäljessä.

Liiton mukaan kasvustot tarvitsevat lämpöä pikaisesti, tai riskinä on sadonkorjuukauden venyminen pitkälle syksyyn. Viivästyminen lisää sadon laatuongelmia ja vähentää syyskylvöisten kasvien kylvömahdollisuuksia.

Viileys on jo vaikuttanut säilörehun ensimmäiseen satoon, joka on jäämässä tavanomaista pienemmäksi suuressa osassa maata.

Avomaalla kasvavan mansikan satokausi puolestaan alkaa tavanomaista myöhemmin alkukesän viileydestä johtuen. Etelä-Suomessa pääsatoa saatetaan päästä poimimaan kahden viikon kuluessa, kun taas Keski- ja Itä-Suomessa pääsatokauden arvioidaan alkavan kunnolla vasta heinäkuun puolivälin tienoilla.

Viileä sää myös pitkittää kukintaa, joten samanlaisen säätyypin jatkuessa avomaan mansikan satokausi venynee pitkäksi.

Kevätviljojen satonäkymät taas arvioidaan tyydyttäviksi suuressa osassa maata.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme