Mainos
Mainos

Viileän kesän positiivinen puoli: Sinilevää vesillä vain vähän

Sisävesillä sinilevän määrä on ajankohtaan nähden edelleen vähäinen, Suomen ympäristökeskus tiedottaa.

Suomen rannikkoalueilta on tullut vain muutamia sinilevähavaintoja, mutta alkuviikolla Itämeren pääaltaan pohjoisosan avomerialueilla sinilevää oli kohtalaisen paljon veteen sekoittuneena.

Sisävesillä levätilanne on rauhallinen ja ajankohtaan nähden määrät ovat edelleen vähäiset. Sinilevää on esiintynyt 30 valtakunnallisella havaintopaikalla.

– Runsasta sinilevien pintakukinta oli ainoastaan yhdellä ja erittäin runsasta myös yhdellä havaintopaikalla. Lisäksi kansalaisilta tulleiden havaintojen perusteella kolmella järvellä on runsas sinileväesiintymä, kertoo limnologi Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta.

Merialueilla sinilevätilanne rauhallinen

Suomen rannikkoalueilta on tullut vain muutamia ilmoituksia sinilevästä. Itämeren pääaltaan pohjoisosan avomerialueilla sinilevää on ollut alkuviikolla kohtalaisen paljon veteen sekoittuneena, mutta ei pintakukintana.

Sinilevien pintakukintojen muodostumiseen yksittäisenä vuonna vaikuttavat suuresti lämpötila ja tuulisuus. Sinilevien määrän lisääntyminen ja sinileväkukintojen riskin kasvaminen on kuitenkin yksi ihmisen aiheuttaman rehevöitymisen seurauksista Itämerellä.

–  Muita rehevöitymisen seurauksia ovat muun muassa merenpohjan happikato, kasvi- ja eläinplanktonyhteisöjen sekä kalakantojen muutokset, rakkoleväyhteisöjen vähentyminen ja vastaavasti rihmalevien lisääntyminen rannoilla, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Sirpa Lehtinen toteaa.

Sinileviin suhtauduttava varoen

Sinilevät saattavat olla myrkyllisiä sekä ihmisille että kotieläimille. Myrkkyjen lisäksi sinilevät voivat tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Sinileväiseen veteen tulee suhtautua aina varoen. Sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä. Sinileväistä vettä ei myöskään pidä käyttää tiski-, pesu- tai löylyvetenä, eikä kasteluvetenä syötäväksi tarkoitetuille kasveille. Runsasleväisessä vedessä uimista tulee välttää. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä päästää rantaan eikä uimaan sinileväiseen veteen.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot