Mainos

Viimeiset thaimarjastajat lähtevät Suomesta perjantaina

Viimeiset Suomessa majailevat thaimaalaiset marjanpoimijat opiskelevat nyt uutta Nurmijärvellä.

Kiljavan Opiston tietokoneet ovat olleet ahkerassa käytössä.

Thaimaalaiset aikoivat jo tänään matkustaa kotimaahansa, mutta matkat maksava Thaimaan työministeriö siirsi lentomatkaa tuonnemmaksi, kertoo marjanpoimijoiden auttaja Junya Lek Yimprasert.

–Thaimaalaiset eivät päässeet lähtemään, koska Thaimaan työministeriö ilmoitti, että ainoat tänään vapaana olleet lentoliput olivat liian kalliita.

Thaimaalaisten kotimatkan pitäisi alkaa viimeistään perjantaina, jolloin viisumien voimassaoloaika päättyy.

Tarvittaessa viisumiaikoja voidaan kuitenkin pidentää, sanoo Ulkoministeriön passi- ja viisumiyksikön päällikön sijainen Kim Kuivalainen.

– Jos käy sellainen tilanne, että näitä lentoja ei ennätetä saamaan ennenkuin nämä viisumit menevät umpeen, niin olemme yhteydessä poliisiin ja poliisi voi tarvittaessa jatkaa näitä viisumeita.

"Uusi laina vanhan maksamiseksi"

Thaimaassa marjanpoimijoita odottaa monta ongelmaa.

Suomeen töihin tulleet thaimaalaiset ovat muun muassa joutuneet maksamaan laittomia välitysmaksuja.

Banuen Wantongin kolmihenkinen perhe otti velkaa noin 10 000 euroa päästäkseen Suomeen, mutta ansiot eivät riitä takaisinmaksuun. Ainoa keino maksaa laina takaisin on etsiä halvempaa lainaa, kertoo marjanpoimija Banyen Wangtong.

– Meidän täytyy ottaa uutta lainaa maksaaksemme lainamme takaisin. Ja uuden lainan tulee olla aiempaa edullisempaa.

Ulkoministeriön passi- ja viisumiyksikön päällikön sijainen Kim Kuivalaisen mukaan thaimaalaisten asiat ovat nyt maan viranomaisten huolena.

– Asia on tosiaan nyt Thaimaan viranomaisten käsissä eli tietenkin täällä luonnollisesti Thaimaan suurlähetystö antaa heille konsuliapua. Sitten tietenkin Thaimaan työministeriö viime kädessä katsoo poimijoitten tilannetta, kun he palaavat kotiinsa.

Palkansaaja vai yrittäjä?

Suomen ja Thaimaan hallitukset käyvät nyt neuvotteluja thaimaalaisten työoloista.

Banyen Wangtong uskoo, että heidän ongelmansa ratkaistaan.

– Koska Thaimaan ja Suomen hallitukset ovat olleet yhteydessä ja molemmat ovat luvanneet ratkaista ongelmamme, niin kaikki järjestyy.

Suomen työ- ja elinkeinoministeriö sekä ulkoasiainministeriö alkavat selvittää ulkomaalaisten työskentelyolosuhteita, kertoo Kim Kuivalainen.

– Olemme yhdessä työ- ja elinkeinoministerin kanssa asettaneet selvitysmiehen pohtimaan tätä nykytilannetta ja jatkoa. Toki olemme myös aloittaneet suorat keskustelut yritysten kanssa siitä, kuinka jatkossa tullaan menettelemään.

Kaikkiaan Suomeen tuli tänä kesänä 11 000 ulkomaista marjanpoimijaa. Metsämarjojen kerääjiä oli 3000, joista viitisenkymmentä ajautui ongelmiin työnantajansa kanssa. Thaimaalaiset pitävät itseään palkansaajina, työnantajat yrittäjinä. Poimijat haluaisivat säälliset työolot ja -ansiot riippumatta satovaihteluista.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot