Mainos
Mainos

Viina villitsi eduskunnan vilkkaaseen veroväittelyyn

Eduskunta on kiistellyt hallituksen esittämistä alkoholiveron huojennuksista. Valtiontalouden etu ja kansanterveydelliset haitat törmäsivät, kun kansanedustajat kiistelivät viinan hinnan alentamisesta.

Viina halpenee maaliskuulla. Syynä Viron Vappuna alkava EU-jäsenyys ja sen myötä kiihtyvä viinavirta Suomenlahden eteläpuolelta. Hallituksen esitys sai väkevää tukea tunnetulta oppositiopoliitikolta.

- Alkaisi olla aika tunnustaa, että Suomen alkoholipolitiikka on totaalisesti epäonnistunut. Ja nyt sen epäonnistumisen seuraamuksia tässä aletaan vähitellen paikkailemaan. Meillä kiellot ja korkea verotus ovat johtaneet siihen, että meillä alkoholinkäyttö on humalahakuista ja sen lisäksi, kun on kielletystä hedelmästä kyse, luullaan, että osoittaa rohkeutta juoda paljon viinaa. Tämä on seurausta sosiaalitätien alkoholipolitiikasta, Kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi veisteli.

Hallituksen alkoholiveroesityksen puolustajat ovat perustelleet näkemystään muun muassa työllisyydellä ja tarpeella siistiä suomalaisia juomatapoja.

- Työllisyys, myöskin talous, valtiontalous ja laajemminkin talous ja sen lisäksi harmaan talouden ja suoranaisen rikollisuuden estäminen ovat syy, se pakkopaita, joka sitoo hallituksen näihin veronalennusesityksiin, valtiovarainministeri Antti Kalliomäki perusteli.

Osa edustajista kammoksui tätä tiukkaan viinaan painottuvaa veronhuojennusta. - Alkoholin aiheuttamat kuolemantapaukset kasvavat 600 kuolemalla vuodessa. Samoin alkoholin suurkuluttajien määrän arvioidaan kasvavan peräti 600 000 suomalaiseen, SDP:n kansanedustaja Risto Kuisma kauhisteli.

Alkoholipolitiikassa tiukinta linjaa vetävien kristillisdemokraattien ryhmäjohtaja Päivi Räsänen valitteli suurkuluttajien määrien lisääntymistä ja varoitteli kunnille aiheutuvista terveydenhuollon lisäkustannuksista. Vihreiden Osmo Soininvaara arveli, että hallitus on tekemässä Suomesta jälleen viinamaata.

Huomenna hallitus julkistaa keinonsa ongelmien torjumiseksi. - Huomenna hallitus tekee periaatepäätöksen, valtioneuvoston periaatepäätöksen alkoholipolitiikan linjauksista, mikä on sinänsä ihan historiallista ja uutta, että tehdään poliittinen päätös, miten alkoholipolitiikkaa tässä maassa linjataan ja mitä sillä tavoitellaan, peruspalveluministeri Liisa Hyssälä painotti.

MTV:n uutisten saamien ennakkotietojen mukaan ministeri Hyssälän mainitsemassa, huomenna julkistettavassa periaatepäätöksessä on perin vähän konkreettisia esityksiä. Alkoholiveron kevennysten vaikutusten ennakointi on äärimmäisen vaikeaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 08.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme