Mainos
Mainos

Viinankulutuksen kasvu on lisännyt aivovammoja

Suomessa yli 60 prosenttia aivovammoista saadaan alkoholin vaikutuksen alaisena. Aivovamma on alle 45-vuotiaiden aikuisten yleisin kuolinsyyn.

Kun Viro liittyi Euroopan unioniin keväällä 2004, aivovammojen määrä lähti Suomessa kasvuun. Vauriot ovat suorassa suhteessa alkoholinkulutukseen.

Aivovamman saa maassamme 15 000-20 000 ihmistä vuosittain. Heistä noin tuhat kuolee tapaturmasta syntyneen vaurion takia, mikä tekee aivovammasta alle 45-vuotiaiden aikuisten yleisimmän kuolinsyyn Suomessa.

Aivovammojen yleisyydestä on keskustaltu aivovammaseminaarissa Tampereen yliopistollisen sairaalan kampuksella. Tapahtumaan osallistuu 87 alan asiantuntijaa 13 maasta.

- Suomessa yli 60 prosenttia vaurion saaneista on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena. Maassamme sadalla ihmisellä sadastatuhannesta on aivovamma. Määrä on erittäin korkea, sanoo neurokirurgian professori Juha Öhman Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Aivovamma on siis joka tuhannennella suomalaisella. Kymmeniä prosentteja vaurioista jää huomaamatta, ja vain neljännes vammoista hoidetaan sairaalassa. Suomessa on noin satatuhatta ihmistä, joilla on pysyvä ja oireileva aivovamman jälkitila. Puolet vaurion saaneista on 15-34-vuotiaita.

Noin kaksi kolmesta aivovammasta syntyy kaatumisista tai putoamisista sekä viidennes liikenneonnettomuuksissa. Vanhuksilla kaatumiset ovat yleisimpiä syitä, työikäisillä taas liikenneturmat. Väkivalta aiheuttaa noin joka 20. vaurion.

Aivovammoista noin kaksi kolmesta sattuu miehille, mutta sukupuoliero tasoittuu noin 45 ikävuodessa. Yli 75-vuotiaissa potilaissa naiset ovat enemmistönä.

Myös liikennemäärien kasvu lisää vammoja

Aivovamma on maailman yleisin kuolinsyy nuorilla aikuisilla. Suomea lukuun ottamatta muualla länsimaissa aivovammojen määrä on laskussa parantuneen liikenneturvallisuuden ansiosta. Köyhemmissä maissa vauriot lisääntyvät samaa tahtia liikennemäärien kanssa.

Aivovammat kohdistuvat joka puolella maailmaa nuoriin aikuisiin. Siksi vaurioista koituu merkittäviä taloudellisiakin menetyksiä.

- Vamman takia moni potilas on pois työelämästä. Siksi hoitoon ja tutkimukseen laitetut rahat tulevat yhteiskunnalle takaisin, rotterdamilainen professori Andrew Maas sanoo.

Aivovammaa hoidetaan yleensä laskemalla kohonnutta kallonsisäistä painetta.

- Jos aivot ovat puristuksissa, on helppo ratkaisu poistaa kallosta luuta, jotta aivot voivat palautua oikeaan kokoonsa. Hoito ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertaista, kertoo italialaisprofessori Franco Servadei.

Pelkästään pyöräilykypärän käyttö vähentää aivovamman vaaraa 63-88 prosenttia kaikissa ikäryhmissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme