Mainos
Mainos

Viinapullot jatkossa ilman varoituksia

Viinapulloihin ja muiden alkoholijuomien pakkauksiin merkittävistä varoitusteksteistä aiotaan luopua. Hallitus antaa perjantaina eduskunnalle esityksen, jolla kumotaan alkoholilakiin jo säädetty pykälä varoitusmerkinnöistä.

Peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) ilmoitti jo tammikuussa, että hän aikoo esittää varoitusmerkinnöistä luopumista.

Taustalla oli EU:n komission kanta, jonka mukaan Suomen varoitusmerkinnät ovat EU:n normien vastaisia. Risikko ei liioin usko merkinnöillä olevan merkitystä alkoholihaittojen torjunnassa ja ongelmakäytön kitkennässä.

Alkoholipakkauksiin oli määrä tulla teksti: "VAROITUS. Alkoholi vaarantaa sikiön kehityksen ja terveytesi.". Uusitun lain oli määrä tulla voimaan ensi vuoden alusta. Nyt tästä on siis tarkoitus luopua.

Muutos ei ehkä lopullinen

Muutos ei välttämättä merkitse lopullista ratkaisua. Alkoholijuomien varoitusmerkintä voi tulla uudelleen ajankohtaiseksi, kun EU:n komission, jäsenvaltioiden ja sidosryhmien selvitys aiheesta on valmistunut. Yhtenä vaihtoehtona tällöin on, että varoitusmerkinnöistä säädetään yhteisölainsäädännössä.

Hallitus muistuttaa esityksen perusteluissa, että varoitusmerkintöjä voidaan korvata muulla tiedotuksella ja terveysvalistuksella.

Alkoholin kulutusta ja haittoja pyritään vähentämään myös alkoholiveron korotuksilla. Ensimmäinen korotus toteutettiin vuoden alusta. Budjettiriihessä päätettiin elokuussa, että myös toinen korotus on tulossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme