Mainos
Mainos

Viinistä viiniin 2012 - Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo

Arvio: Pertti Nyberg

(Otava 2011)

Hyökkäävää, marjaista, pyöreää, hintansa arvoista tai jopa parempaa. Tässä opuksessa on arvioitu kaikki Alkon viinit ja laivaviinit vielä kaupan päälle. Nektarit on maisteltu sokkona, joten etiketit ja ennakkotiedot eivät ole olleet vaikuttamassa arvioihin.

Niin, ensin pitää opetella, mitä milläkin sanalla tarkoitetaan. Hyökkäävässä viinissä maku ja tuoksu ovat heti esillä, viinissä on topakkuutta ja potkua. Pyöreä puolestaan tarkoittaa sitä että glyserolin tai sokerin tuoma kalvomainen liukkaus tuntuu suussa. Sanasto löytyy kirjasta, joten määritteiden sisältöä ei tarvitse lähteä arvailemaan.

Totuus on kuitenkin se, että viini maistuu kunkin ihmisen suussa hyvältä tai huonolta kunkin makutottumusten mukaan. Kirjan arviot ovat puolestaan normatiivisia, ylhäältä ohjaavia. Vaikka kirjan tekijät kuinka vakuuttavat, että kyseessä ovat vain heidän subjektiiviset näkemykset, kirjan lukija pitää heitä kuitenkin asiantuntijoina, joten arviot ovat "oikeita". Tässä on kieltämättä ristiriita, kuten missä tahansa opaskirjassa.

Miten tätä hakuteosta sitten oikein lukisi? Itse olen päätynyt ostamaan erilaisia punaviinejä, maistellut niitä yhdessä ystävieni kanssa ja lukenut sitten kirjan arvion. Yleensä esittelyt ovat osuneet melko nappiin, mutta arviot viinin laadukkuudesta suhteessa hintaan ovat ainakin minulle olleet ihan sattumanvaraisia. Löydöiksi eli enemmän kuin hintansa arvoisiksi arvioidut viinit ovat saattaneet olla minun makunystyröilleni ihan bulkkiviinejä. Syynä tähän voi tietenkin olla kehittymätön maistelukykyni.

Kirjoittajat muistuttavat, että viiniarviot ovat "tuottajan" näkövinkkelistä tehtyjä. Tavallisen viininnauttijan arvioi voi olla toinen. Viinin maku muuttuu ruoan myötä, joten kirjassa on myös ruokasuosituksia. Tämä on hyvä muistaa viininmaistelun lomassa - homejuusto voi muuttaa viinin maun hetkessä paremmaksi, pippuri puolestaan tuhoaa viinin maun tehokkaasti.

Kirjan parasta antia ovat laajat asiantuntija-artikkelit - kerrotaan viini-ilmiöistä, kuinka viiniä juodaan Suomessa, luomutuotannon noususta ja toki annetaan runsaasti nippelitietoa rypälelajikkeista ja kuinka viiniä kannattaa varastoida.

Laaja viinisanasto selityksineen on myös antoisaa, välillä jopa hupaisaa luettavaa. Esimerkiksi "antava" viini on elinkaarensa huipulla oleva viini, joka on juuri nyt parhaimmillaan sekä makunsa että tuoksunsa suhteen. "Rehellinen" viini on puolestaan vaatimattomuudestaan huolimatta hyvä ja tasapainoinen tyyppinsä edustaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme