Mainos
Mainos

Viisumivapaus toisi vuodessa jopa 14 miljoonaa rajanylitystä idästä

Jos Venäjän ja Suomen välinen viisumivapaus toteutuu, se kaksinkertaistaisi matkustajamäärät hyvin nopeasti. Tällöin vuodessa tapahtuisi 14 miljoonaa rajanylitystä, arvioi Kaakkois-Suomen rajavartioston komentaja, eversti Pasi Kostamovaara. Viime vuonna rajanylityksiä oli 6,7 miljoonaa.

Kostamovaaran mukaan rajan yli yrittäisi pyrkiä myös väkeä, jolta aiemmin on evätty viisumi jo konsulaatissa.

- On hyvä muistaa ettei viisumivapaus toteutuessaan poista rajatarkastuksia eikä edes kevennä niitä. Itse asiassa työ lisääntyy, kun ennenaikainen viisumikontrolli poistuu. Viime vuonna Suomi myönsi Venäjällä arviolta miljoona viisumia, noin 1 000 hylättiin. Nämä ja kaikki uudet yrittäjät olisivat sitten ensi kertaa rajatarkastajan edessä arvioitavana, mikä tietää enemmän selvitettäviä tapauksia, kertoo Kostamovaara.

Rajavartiosto valmistautuu jo mahdollisesti toteutuvaan viisumivapauteen. Sen toteutuessa rajatarkastuksia tiukennettaisiin, tarkastus- ja ryhmityskaistoja sekä valvontapisteitä rakennettaisiin lisää.

Vaikka Venäjän johto puhuu kärkkäästi viisumivapaudesta, ei Suomi voi siitä päättää.Viisumipolitiikka on EU:n päätäntävallassa oleva asia - se on Venäjän ja EU:n vastavuoroinen sopimus.

(MTV3)

Katso Juha Muurisen juttu Immolasta

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme