Mainos
Mainos

Viittomakieliset huomioidaan vaihtelevasti

Viittomakielen käyttäjät on huomioitu vaihtelevasti Suomen laeissa, toteaa oikeusministeriön työryhmä tuoreessa raportissaan. Vaikka viittomakielisten asema onkin lainsäädännön tasolla parantunut, käytännössä uudistusten toimeenpano ei aina ole toteutunut odotetusti.

Viittomakielisen opetuksen, päivähoidon ja esiopetuksen saaminen vaihtelee työryhmän mukaan alueellisesti ja kouluittain. Kunnilla ei ole riittävästi resursseja eikä viittomakielisiä opettajia. Päivähoidossa on pulaa viittomakielisistä ohjaajista.

Mahdollisiksi parannuskeinoiksi viittomakielisten aseman parantamiseksi työryhmä ehdottaa etäopetusta ja kiertävien opettajien käyttöä.

Työryhmän mielestä viittomakielisten tulkkauspalvelujen keskittäminen valtiolle oli onnistunut uudistus. Se yhdenmukaisti päätöstenteon ja paransi asiakkaiden yhdenvertaisuutta.

Tulkkien alueellisessa saatavuudessa on kuitenkin suuria eroja. Myös tulkkauksen laatua tulisi parantaa, toteaa työryhmä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot