Mainos
Mainos

Viittomakieliset huomioidaan vaihtelevasti

Viittomakielen käyttäjät on huomioitu vaihtelevasti Suomen laeissa, toteaa oikeusministeriön työryhmä tuoreessa raportissaan. Vaikka viittomakielisten asema onkin lainsäädännön tasolla parantunut, käytännössä uudistusten toimeenpano ei aina ole toteutunut odotetusti.

Viittomakielisen opetuksen, päivähoidon ja esiopetuksen saaminen vaihtelee työryhmän mukaan alueellisesti ja kouluittain. Kunnilla ei ole riittävästi resursseja eikä viittomakielisiä opettajia. Päivähoidossa on pulaa viittomakielisistä ohjaajista.

Mahdollisiksi parannuskeinoiksi viittomakielisten aseman parantamiseksi työryhmä ehdottaa etäopetusta ja kiertävien opettajien käyttöä.

Työryhmän mielestä viittomakielisten tulkkauspalvelujen keskittäminen valtiolle oli onnistunut uudistus. Se yhdenmukaisti päätöstenteon ja paransi asiakkaiden yhdenvertaisuutta.

Tulkkien alueellisessa saatavuudessa on kuitenkin suuria eroja. Myös tulkkauksen laatua tulisi parantaa, toteaa työryhmä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme