Mainos

Vikström: Ihmisyyden saatava hallita lääketiedettä

Emeritusarkkipiispa John Vikström sanoo, että lääkäri ei voi eettisten syiden johdosta tehdä kaikkea, mikä lääketieteellisesti olisi mahdollista. Vikström nostaa esille ihmisarvon kunnioittamisen ja inhimillisen harkinnan, kun pohditaan uusien hoitokeinojen tuomia ongelmakysymyksiä.

Vikström sanoo tuoreessa Suomen Lääkärilehdessä, että lääketieteen kehityksen johdosta lääkäreillä ja terveydenhuollolla on hallussaan keinoja hallita elämää hyvin pitkään.

John Vikström


-Tieteen ja teknologian meille mahdollistamaa ylivaltaa ei tule käyttää yli ihmisyyden.
-Kuolemanprosessia, joka on vääjäämättömästi lähtenyt liikkeelle, ei pidä pitkittää kohtuuttomasti. Lääkärin hoito-ohjeen tulee kuitenkin aina olla hoidollinen eikä potilaan surmaamiseen tähtäävä. Hyvä kuolema -kysymyksessä lääkärille tulee jättää alue, jossa käytetään tervettä järkeä ja kuunnellaan omantunnon ääntä .
Ihmisen geeniperimään puuttumisessa Vikström näkee monia ongelmia, joihin kenelläkään ei ole valmiita vastauksia.
-Päällimmäisenä on kuitenkin ihmisyyden arvo. On selvää, että eettisesti ei voi tehdä kaikkea sitä, mitä voidaan tehdä. Ihmisen kloonaukselle on helppo sanoa ei. Rodunjalostukseen ei varmasti pidä myöskään lähteä.

Vammaisen ihmisarvoa ei saa kyseenalaistaa

Arkkipiispa katsoo kuitenkin, että pyrkimykset perinnöllisten sairauksien vähentämiseksi esimerkiksi raskaudenaikaisilla seulonnoilla olisivat hyväksytympiä.
-Rajan vetäminen näissäkin asioissa on vaikeaa, sillä meidän on ajateltava niitä vammautuneena syntyneitä ihmisiä, joiden sairaus olisi tänä päivänä ollut mahdollista todeta jo ennen syntymää. On tärkeää, että nämä ihmiset voivat kokea elämänsä oikeutetuksi, kuten terveet. He eivät saa leimautua jonkinlaisiksi "järjestelmävirheiksi" tai tapauksiksi, joissa "kontrolli petti", korostaa Vikström.

Hän arvioi lisäksi, että viime vuosituhannen alussa lääkäri tuli potilaan luo laukussaan koko lääketieteen osaaminen.
-Tänään meillä on valtava sairaanhoitolaitos, jossa kuljetamme potilasta tutkimus- ja hoitomahdollisuudesta toiseen. Lääkärin ammatti jakautuu pieneneviin erikoisaloihin, jolloin kokonaisuuksien hallitsemisesta tulee ongelma.

Lääkärilehti haastatteli Vikströmiä Suomen Lääkäriliiton 90-vuotisjuhlavuoden merkeissä.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot