Mainos
Mainos

Viljasadosta hyvä kuivuudesta huolimatta

Helle ja kuivuus ei arvioiden mukaan ole juurikaan vaikuttanut tulevaan viljasatoon. Sen sijaan peruna- ja sokerijuurikassadon arvioidaan jäävän ennustettua pienemmäksi.

Viime viikkojen helteillä ja kuivuudella ei arvioida olevan suurta vaikutusta kuluvan vuoden viljasatoon. Sen sijaan perunan ja sokerijuurikkaan sadon arvioidaan jäävän selvästi ennustettua pienemmäksi.

Johtaja Markku Suojanen Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitosta sanoo Suomen tilanteen olevan kokonaisuudessaan normaali. Viljan osalta sato on lähes edellisen vuoden tasoa. -Jos verrataan Keski-Euroopassa pitkään jatkuneisiin helteisiin ja kuivuuteen, meillä tilanne näyttää kohtuullisen hyvältä. Tämän vuoden sadon ennustetaan olevan keskimääräistä 3,7 miljardin kilon tasoa, Suojanen arvioi.

Kuitenkin on odotettavissa verraten suuria alueellisia vaihteluja. Pahimmin alkukesän kylmyydestä ja viime viikkojen kuivuudesta kärsineet alueet ovat Länsi-Uusimaa, Lounais-Suomi, Pohjanmaa sekä Lappi. Maan keskiosat, Itä-Uusimaa ja Kymenlaakso ovat selvinneet kuivuudesta selvästi paremmin.

Leipäviljojen eli vehnän ja rukiin osalta päästäneen Suomessa yli viidenneksen parempaan satoon kuin viime vuonna. Leipäviljan satoennuste tälle vuodelle on 781 miljoonaa kiloa, kun koko viime vuoden sato jäi 641 miljoonaa kiloon.

Erityisesti vehnäsadon arvioidaan nousevan tuntuvasti, koska rehuviljelystä on tapahtunut poikkeuksellisen suuri viljelyalan siirtyminen lähinnä vehnälle. Vehnän viljelyala on kasvanut 17 000 hehtaaria 191 000 hehtaariin.

Suomi hyötyy Euroopan kuivuudesta

Hyvän sadon ansiosta vehnän hinta saattaa meillä laskea, mutta sillä tuskin olisi Suojasen mielestä suurta vaikutusta esimerkiksi leivän kuluttajahintaan. Viljan osuus leivän hinnasta on noin 4-5 prosenttia.

Satomenetykset Keski-Euroopassa voivat kuitenkin kääntää myös meillä vehnän hinnan nousuun. Esimerkiksi Saksassa on arvioitu, että helleaalto on aiheuttanut viljelijöille jo yli miljardin euron menetykset.

Perunan satonäkymät ovat tänä vuonna selvästi viime vuotta huonommat. Perunan kokonaissato viime vuonna oli 780 miljoonaa kiloa, mutta ennusteiden mukaan kuluvan vuoden sato putoaa 650 miljoonan kilon tuntumaan.

Perunan hinnat seuraavat yleensä markkinatilanteen kehitystä. Pienentyneen sadon seurauksena syntyvä niukkuus saattaa nostaa perunan kuluttajahintaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme