Mainos
Mainos

Ville Niinistö: Talvivaaran ympäristöongelmat vakavia

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) pitää kaivosyhtiö Talvivaaran ympäristöongelmia vakavina. Niinistön mielestä on poikkeuksellista, että yhtiö on saanut valvontaviranomaiselta viime vuosina kymmeniä huomautuksia toiminnastaan. Ministerin mukaan kainuulaiset ovat joutuneet kärsimään tilanteesta kohtuuttoman kauan.

Ministerin mielestä valvonta on silti ollut riittävää. Talvivaaran päästöt ovat olleet suuremmat kuin ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä ennakoitiin kuusi vuotta sitten. ELY-keskuksen mukaan Talvivaaran jätevedet ovat vahingoittaneet huomattavasti neljää kaivoksen lähijärveä. Lisäksi kolme järveä on likaantunut lievästi.

Sotkamolainen taksiyrittäjä Marja Haapamäki sanoo MTV3:lle, että lähijärvet ovat heidän käsityksensä mukaan käyttökelvottomia, osa jopa niin, että niissä ei pysty uimaan eikä peseytymään. Itse kaivosta paikalliset asukkaat eivät vastusta, mutta sen aiheuttamia päästöjä kyllä.

Myös sotkamolainen Leo Schroderus valittaa Salmisen rannalla nenään nousevasta rikinkatkusta. Toimitusjohtaja Perä puolustautuu:

– Rikinkatkua ei ole havaittu ja siellä pohjalla on tätä suolaista vettä. Kyllä minä siellä uida voisin, mutta sinne on hankala päästä, kun Salmisen järvi on suon keskellä.

Toimilupa vain kahdeksi vuodeksi?

Ympäristöministeri Ville Niinistö lyhentäisi uusien kaivoksien ympäristölupia kolmesta vuodesta kahteen vuoteen. Talvivaaran lakkauttamista hän ei pidä todennäköisenä, koska yhtiö on jo onnistunut vähentämään päästöjä selvästi.

– Lain valvonnassa se olisi viimeinen keino, mutta nyt suunta näyttää olevan ely-keskuksen mukaan oikea. Toimitusjohtaja Perä ei idealle lyhyemmästä ympäristöluvasta lämpene.

– Tässä on sellainen ongelma, että tämä lupakäytäntö on niin pitkä ja valitusmahdollisuudet niin moninaiset, että tämä lupa ei olisi koskaan voimassa, kun pitäisi jo uutta lupaa lähteä hakemaan. Joko tarkistusväliä tai valitusmenettelyä täytyisi muuttaa, sanoo Perä.

(MTV3 Tanja Huutonen - STT)

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 13.12.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme