Mainos
Mainos

Ville Niinistö: Tyhjää parempi ilmastosopu

Suomen ympäristöministeri pitää Varsovan kokouksen lopputulosta tyhjää parempana.

- Kyllä tämä on enemmän kuin meillä oli kokoukseen tullessa, mutta Perun ja Pariisin kokouksiin jää nyt paljon töitä. Tämä ei ole tyydyttävä tiekartta, mutta parempi kuin ei mitään, muotoilee kokouksesta kotimatkalle lähtenyt ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.).

Maat velvoitettiin esittämään uudet päästövähennystavoitteensa vuoden 2015 alkupuolella. EU olisi halunnut tavoitteet pöytään jo ensi vuonna.

- Aikataulu on EU:n toiveisiin nähden hidas, mutta kaikki maat ovat siinä mukana. Loppumetreillä tuli vielä sellainen muotoilu, että vasta Pariisissa ratkaistaan, ovatko päästövähennyslupaukset oikeudellisesti sitovia. Eli paljon on vielä epävarmuuksia, sanoo Niinistö.

Niinistön mielestä sopu trooppisen metsäkadon pysäyttämisestä on kokouksen paras saavutus.

- Se on kokouksne merkittävin päätös ja se ilon pilkku tässä.

Neuvottelujen venyminen vuorokaudella kertoo neuvottelujärjestelmän kankeudesta.

- YK:n neuvottelujärjestelmä on äärimmäisen raskas ja hyvin turhauttava. Itsekin olen istunut siellä yötä myöten hyvin teknisissä neuvotteluissa ja keskusteluissa. Ilmastonmuutoksen haasteen huomioon ottaen tässä on iso paine ensi ja seuraavana vuonna näyttää, että tämä järjestelmä pystyy vastaamaan tähän haasteeseen, toteaa Niinistö.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme