Mainos
Mainos

Ville Vakkuri tunnusti dopingin käytön

Lupaava 19-vuotias pikajuoksija Ville Vakkuri on jäänyt kiinni dopingista. Huhtikuisen yllätystestin näytteestä löytyi anabolista steroidia. Vakkuri kertoi dopingin käytöstä avomielisesti tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ville Vakkuri kertoi aloittaneensa dopingin käytön jo 17-vuotiaana valmentajansa Esko Olkkosen kehoituksesta. Vakkurin kehitys on ollut nopeaa. Viime kesänä hän juoksi 100 m aikaan 10.35, joka oli hetkisen aikaa miesten uusi Suomen ennätys, edellisenä 10.52 ja kaudella 1998 paras aika oli 10.82.

Vakkuri oli käyttänyt anabolisten steroidien lisäksi testosteronia, aineenvaihduntalääkkeitä sekä kasvuhormonia. Syy aineiden käyttöön oli suunnaton halu menestyä. Nyt Vakkuri on pahoillaan.
- Olen todella pahoillani koko yleisurheilun puolesta ja pyydän anteeksi kaikilta tahoilta, Vakkuri aloitti puheenvuoronsa.
- Minulla ei ole mitään salattavaa ja haluan puhdistaa pöydän omalta osaltani.

Vakkuri kertoi kaiken alkaneen siitä, kun hänen valmentajansa Esko Olkkonen oli keväällä 1999 kysynyt Vakkurilta hänen suhtautumistaan aineisiin. Vakkuri oli tuolloin 17-vuotias.
- Esko kysyi bussipysäkillä, oisko sulla Ville minkä verran ylimääräistä rahaa. Aineita olisi nyt saatavilla. Annoin hänelle rahaa ja Esko hankki aineet. Käyttö alkoi parin päivän päästä.
- Olen käyttänyt anabolisia steroideja, testosteronia, erilaisia aineenvaihduntaa kiihdyttäviä aineita ja kasvuhormonia. Muita merkkejä en tiedä kuin Stanozolol.

- Aineet minulle hankki henkilökohtainen valmentajani Esko Olkkonen, joka suoritti myös kaikki toimenpiteet aineita laitettaessa. Hän myös määräsi kaikki kuurit. Jos aineet pistettiin, ne laitettiin pakaralihakseen. Tiedän vain yhdessä tapauksessa, mistä hän on hankkinut aineet. Se oli tänä keväänä, kun hän oli Espanjan leirillä. Hän toi sieltä minulle aineita. Mitään muuta en tiedä. Minä olen vain antanut rahat hänelle ja hän on hommannut aineet. Hän ei ole kertonut mistä hän on hankkinut aineet.

Vakkurin mukaan doping-aineisiin on kulunut rahaa kymmeniä tuhansia markkoja. Kustannuksista ovat vastanneet Vakkuri ja Olkkonen. Kotona asuvan Vakkurin mukaan hänen vanhempansa eivät tienneet dopingista.

Vakkuri oli luottanut valmentajaansa.
-Valmentaja sanoi, ettei aineista ole mitään vaaraa terveydelle, koska meillä on niin pienet määrät näitä aineita ja toiseksi hän sanoi sen, että mitä esimerkiksi asiantuntijat puhuvat, niin se on poppoota. Minulla oli sataprosenttinen luottamus Eskoon niin valmentamisessa kuin aineiden käytössä. Olin niin sinisilmäinen, että uskoin kaiken mitä hän sanoi. Pidin Eskoa ikään kuin jumalana tässä asiassa. Uskoin mitä hän kertoi aineiden vaaroista ja muutenkin aineiden käytöstä.

Aineiden käytön yleisyyteen kotimaassa Vakkurilla ei ollut kattavaa vastausta.
- Siihen en voi vastata kuin omasta puolestani. En ole muita tapauksia nähnyt. Haluan sanoa, että Suomessa testataan niin paljon, että ei ole mitään mahdollisuutta käyttää aineita. Siinä mielessä olinkin tyhmä, että lähdin tähän leikkiin mukaan.
- Minulla oli suunnaton halu menestyä ja kunnianhimo päästä maailman huipulle, joten suostuin aineiden käyttöön. Ajatusmaailmani sekosi, eikä muulla ollut väliä kunhan vain juoksen yhä kovempaa. Olin valmis tekemään kaiken, kunhan pääsen maailman huipulle.

Vakkuri vakuutti tiedotustilaisuudessa katuvaisuuttaan.
- Toivon, että kukaan muu urheilija - ennen kaikkea nuori - joudu samanlaiseen tilanteeseen kuin minä. Tulen itsekin tekemään kaikkeni siinä asiassa, että kukaan ei joutuisi samalle tielle ja että näiden aineiden todellinen vaarallisuus elimistölle ymmärrettäisiin. Näitten asioiden kanssa ei kannata leikkiä, olen sen vasta nyt tajunnut.

- On huomattavasti helpompi olo, kun kerron tämän tarinan ja voin puhua rehellisesti. Vaikka tällaista tapausta ei saisi koskaan tulla, niin olen helpottunut, että se tuli kohdalleni. Tämä lopetti kaiken valehtelun ja salailun. Joka päivä piti miettiä sitä, milloin jäät kiinni, milloin tulee testiryhmä paikalle, milloin voi harjoitella. Kaikki piti valehdella. Se on hirvittävän raskasta elämää kun oli ainainen testipelko päällä.
- Haluan sanoa nuorille urheilijoille sen, että älkää ikinä lähtekö tälle tielle. Muuta neuvoa minulla ei ole.

Vakkurin valmentaja ei ollut tiedotustilaisuudessa. Esko Olkkonen toteaa antamassaan tiedotteessa valmentaneensa Ville Vakkuria nuoresta pojasta lähtien. Olkkonen myönsi antaneensa Vakkurille doping-aineita, joita tiedotteessa nimitetään lisäaineiksi. Olkkonen kirjoittaa ottavansa vastuun "lisäaineista".

Vakkuri saanee kahden vuoden kilpailukiellon ja Olkkonen elinikäisen valmennuskiellon.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme