Mainos
Mainos

Viranomaiset aloittivat ravintola-alan tehovalvonnan

Ravintola-alalla jopa viidennes ravintoloista toimii harmaassa taloudessa. Myös ulkomaalaisten rooli laittomuuksissa on kasvanut huomattavaksi.

Ravintola-alalla häärii paljon huijareita ja rikollisia. Viranomaisten arvion mukaan jopa viidennes ravintoloista toimii harmaassa taloudessa, keskiolut- ja pikaruokapaikoista vielä suurempi osa.

Ruokaa- ja juomaa myydään ohi kirjanpidon ja veroja jätetään maksamatta. Tiedossa on myös tapauksia joissa työntekijät ovat jääneet kokonaan ilman palkkaa. Järjestäytyneen rikollisuuden lonkerot ulottuvat Baltiaan, Venäjälle ja Aasiaan saakka.

Verottaja on aloittanut yhdessä muiden viranomaisten kanssa ravintoloiden tehovalvonnan. Tämän ja ensi vuoden aikana on tarkoitus penkoa jopa tuhannen paikan toimintaa. Iskuja on tähän mennessä tehty noin sata, ja niiden perusteella on tehty toistakymmentä rikosilmoitusta.

Verottaja arvioi että ravintola-alan harmaassa taloudessa pyörii salattuja palkka- ja yrittäjätuloja runsaat 400 miljoonaa euroa vuodessa. Veromenetykset ovat yli 100 miljoonaa.

Alan kilpailu vääristyy kun ruokaa ja juomaa myydään joissain paikoissa polkuhinnoilla. - Jotta pärjäisi tulee houkutus käyttää samoja keinoja, veroviskaali Hannu Kuortti Verohallituksesta kertoo.

Harmaan talouden yleisimpiä ilmiöitä ovat myynti ohi kirjanpidon ja pimeät palkat. Mutta viranomaisten tietoon on tullut myös tapauksia, joissa ulkomaalaiset työntekijät ovat jääneet kokonaan ilman palkkaa.

Ulkomaalaisten rooli laittomuuksissa onkin kasvanut. - Ulkomaalaiset edustavat suurinta osuutta. Ulkomaisista on yli puolet harmaassa taloudessa, ylitarkastaja Rainer Pätsi Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus kertoo.

Järjestäytynyt rikollisuus on tuonut alalle myös rahanpesua, seksibisnestä, huume- ja asekauppaa sekä ihmisten salakuljetusta. -Yksi syy voi olla se että alalle on niin helppo tulla, rikostarkastaja Ilkka Koskimäki Helsingin poliisilaitoksen talous- ja omaisuusrikosyksiköstä uskoo.

Elinkeinoa uhkaavaa rikollisuutta yritetään torjua viranomaisten yhteisillä valvontatoimilla, joiden kohteena on tätä- ja ensi vuonna tuhatkunta anniskelu- ja pikaruokapaikkaa. Tähän mennessä on tehty noin sata tarkastusta, ja niistä on löytynyt viiden miljoonaa euron arvosta hämärää toimintaa. Rikosilmoituksia tehty toistakymmentä.

Keskeneräisiä tarkastuksia on paljon ja niiden valmistuttua verohallinto uskoo myös isompien väärinkäytösten paljastuvan.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 15.10.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme