Mainos
Mainos

Viranomaiset hakevat mallia puuttua kunniaväkivaltaan

Laki ei tue epäiltyjen kunniaväkivaltatapausten setvimistä, sillä esimerkiksi pakkoavioliitto ei ole Suomessa kriminalisoitu.

Viranomaisilta uupuvat tavat puuttua epäiltyyn kunniaväkivaltaan. Helsingissä koolla olevassa kunniaväkivallan ehkäisyseminaarissa on käynyt tänään ilmi, että muun muassa epäilyjä maahanmuuttajaperheiden tyttärien pakottamisesta avioliittoon on ollut.

Tietoja epäillyistä pakkoavioliitoista ja muista maahanmuuttajayhteisöjen sisäisistä ongelmista ei juuri ole koottu. Myöskään laki ei ole tuntunut tukevan epäiltyjen kunniaväkivaltatapausten setvimistä.

- Pakkoavioliitto ei ole Suomessa kriminalisoitu, kuten monessa muussa maassa. Tapauksia on tutkittu muina rikoksina, Tanja Tauro Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiristä sanoo.

Tauro johtaa MLL:n Uudenmaan osaston Kunniaväkivaltahanketta, jonka tavoitteena on kehittää malli, jolla voisi tunnistaa kunniaväkivaltaa ja ehkäistä sitä. Mukana kehittämisessä on viranomaisten lisäksi eri järjestöjä ja maahanmuuttajien edustajia.

Kunniaväkivalta kärjistyy uudessa maassa

Suomessa ei ole tapahtunut tiettävästi yhtäkään niin sanottua kunniamurhaa. Pakkoavioliittoepäilyjen lisäksi viranomaisten tiedossa on kuitenkin tapauksia, joissa perheen miehet ovat pitäneet naiset lukittuina kotiarestissa.

Tapaukset saattavat tulla ilmi sattumalta, sillä apua tarvitsevat maahanmuuttajat voivat suhtautua hyvinkin epäluuloisesti kotimaisiin viranomaisiin. Ongelmista saatetaan uskoutua neuvolassa, koulussa tai sosiaalitoimistossa.

- Tilanteet voivat tulla hyvinkin yllättäen. Voi olla täysin sattumanvaraista, kehen maahanmuuttajanainen oppii luottamaan, kertoo Merja Svensk Helsingin sosiaalivirastosta.

MLL:n hankeen projektiohjaaja Rebwar Karimi kertoo, että kunniaväkivalta saattaa kärjistyä silloin, kun perhe saapuu uuteen maahan.

- Kunniaväkivaltaa ilmenee nopean muutoksen yhteydessä. Uutta yhteiskuntaa ei nähdä uutena mahdollisuutena, vaan uhkana, sanoo Karimi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme