Mainos
Mainos

Viranomaisten yhteispalvelukokeilu käynnistyy

Suurimmissa kaupungeissa alkaa ensi vuoden alussa kuntien, työhallinnon ja Kelan yhteispalvelukokeilu. Pitkäaikaistyöttömien palvelut kootaan yhteispalvelupisteisiin, joissa mukana on työvoimaneuvojia, sosiaalityöntekijöitä, terveydenhoitajia ja kuntoutusneuvojia. Näin työttömät välttyvät luukulta luukulle pallottelulta.

Tavoitteena on kohentaa työmarkkinatuella olevien työllistymistä ja kuntoutumista. Kokeilu tosin alkaa kesken synkentyneiden työllisyysnäkymien, mikä vaikeuttaa tuloksiin pääsyä, harmitteli työministeri Tarja Filatov Helsingissä tänään.

Keskitetty palvelupiste on erityisen tarpeen ikääntyville työttömille, sillä heillä on usein korkea kynnys lähteä liikkeelle, kiitti projektisuunnittelija Jouko Sillanpää kokeiluun mukaan lähtevältä Vantaalta. Kaksivuotiseen kokeiluun pääsevät kaikki 17 hakijaa. Vantaan lisäksi joukossa ovat Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kokkola, Kotka, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Rauma, Tampere ja Turku.

Palvelupisteitä tulee yhteensä 23. Niiden arvioidaan voivan palvella ensi vuoden aikana 11000-12000:ta asiakasta. Valtaosa asiakkaista on pitkäaikaistyöttömiä, mutta tarvittaessa palveluja annetaan muillekin.

Työmarkkinatukeen oikeutettuja oli lokakuussa 144000. Heistä reilu puolet oli sellaisia, joilla ansioturvan saannin enimmäisraja eli 500 päivää oli tullut täyteen.

Asiakkaat pitkälti samoja


Tulosten perusteella katsotaan, onko järjestelmä syytä vakinaistaa. Tavoitteena mm. on, että 60 prosentille asiakkaista löydetään pidempiaikainen ratkaisu - työllistyminen, perusteellisempi koulutus tai kuntoutus - ja että toimeentulo- ja työmarkkinatukiasiakkaiden määrä tippuu.

Suunnittelupäällikkö Reijo Vuorento Kuntaliitosta uskoi, että parhaimmillaan kokeilusta saadaan merkittävä apu pitkäaikaistyöttömyyden ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Samalla kuntien kontolla olevan kuntouttavan työtoiminnan tarve vähenee. Filatov muistutti, että yhteispalvelupisteisiin tulevien viranomaisten asiakkaat ovat suurelta osalta samoja ihmisiä. Työmarkkinatuen saajista 80 prosenttia saa myös joko toimeentulo- tai asumistukea.

Vuorento piti kokeilun suurimpana sudenkuoppana Kelaa, joka näyttää olevan mukana muita vähemmällä ponnella. Filatov epäili, että Kela ei vain ole niin tottunut paikalliseen yhteistyöhön mitä kunnat ja työhallinto keskenään ovat. Sillanpää tosin kehui, että ainakin Vantaalle tulevia neljää palvelupistettä on suunniteltu "täydessä yhteisymmärryksessä". Kelasta ei ollut edustajaa tiedotustilaisuudessa.

Osastopäällikkö Elise Kivimäki totesi myöhemmin Kelan olevan toki mukana siltä osin, mikä koskee kuntoutusta. Ongelmana on, että Kela ei saanut kokeilua varten yhtään ylimääräistä rahaa valtion budjetissa.

Paikallisten tarpeiden mukaan

Mallia on haettu muista maista. Mm. Hollannin, Tanskan ja Ruotsin kokemukset puoltavat yhteistyötä ja toimintojen tarjoamista samoissa tiloissa. Kokeilu toteutetaan kullakin paikkakunnalla sikäläisten tarpeiden mukaisena. Esimerkiksi Helsingin Vuosaaressa asuu paljon ulkomaalaisia, joten piste rakennetaan palvelemaan myös heitä. Muualla painopisteenä voi olla vaikka kuntoutus.

Kokeilu on tulosta työmarkkinatuen kehittämishankkeesta. Työministeriö ja Kuntaliitto ajautuivat alkuvuodesta tukkanuottasille, kun ministeriössä pohdittiin yhtenä mallina työmarkkinatuen siirtämistä kuntien vastuulle. Ajatuksena oli sekä painostaa että kannustaa kuntia lisäämään työttömien aktivointitoimia.

Intoa on laimentanut mm. se, että edestakaisin kulkevien rahavirtojen takia työmarkkinatuella elävästä yksinäisestä henkilöstä kertyy kunnalle 250-300 markan verohyöty kuukaudessa. Tämä hanke siis tyssäsi kuntien vastahankaan. Filatov toivoi mm. valtion lisärahan toimivan nyt riittävänä kannustimena.

Valtion ensi vuoden budjetissa kokeiluun on varattu kahdeksan miljoonaa euroa (noin 48 milj. mk). Määrärahojen käyttö edellyttää kuntien vastaavansuuruista lisärahoitusta. Kela vastaa omista kustannuksistaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme