Mainos
Mainos

Virheellisesti markkinoitu aktiivihiili voi aiheuttaa hengenvaaran

Myrkytystietokeskus varoittaa ravintolisänä myytävän aktiivihiilen virheellisestä markkinoinnista. Myrkytystietokeskuksen mukaan valmisteen virheelliset tiedot voivat johtaa vaaratilanteeseen.

Sabora Pharma Oy:n Sorbex-aktiivihiilivalmisteen pakkausmerkinnöissä ja mainonnassa sanotaan, että tuotetta suositellaan käytettäväksi muun muassa silloin, kun ”elimistöön on päätynyt liikaa myrkkyjä, esimerkiksi alkoholia”.

Myrkytystietokeskuksen mukaan aktiivihiili ei kuitenkaan sido alkoholia, eikä sitä pidä käyttää alkoholimyrkytysten hoitoon. Tuotteen ottaminen alkoholimyrkytyksen ehkäisyyn tai hoitoon voi johtaa vaaratilanteeseen.

Aktiivihiiltä käytetään äkillisten myrkytysten ensihoitoon, ja se estää monien aineiden imeytymistä suolistosta. Sitä ei voi kuitenkaan käyttää alkoholimyrkytyksessä.

Lisäksi Myrkytystietokeskus huomauttaa, että myrkytysten hoidossa käytettävä aktiivihiilen kerta-annos on aikuisille 50-100 g, eli 50-300 kertaa suurempi kuin Sorbexin-pakkausselosteessa ja mainonnassa suositeltu. Liian pieni kerta-annos voi myrkyllisestä aineesta ja sen annoksesta aiheuttaa hengenvaaran, jos aktiivihiilen uskotaan estävän myrkytyksen.

Myrkytystietokeskus korostaa, että aktiivihiilivalmiste, joka täyttää lääkkeelle asetetut laatuvaatimukset, on edelleen äkillisten myrkytysten ensihoidon tärkeä osa. Sitä ei kuitenkaan pidä antaa, jos myrkytyksen ainoana aiheuttajana on alkoholi, rauta, petrolituote (esim. grillinsytytysneste, bensiini tai lamppuöljy) tai syövyttävä aine.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on käynnistänyt kiireelliset toimenpiteet Sorbex-tuotteen poistamiseksi markkinoilta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme