Mainos
Mainos

Virkamiehen alapääviestit poliitikkojen syyniin

Virkamiehen lähettämä asiaton sähköposti on johtamassa siihen, että Helsingin kaupunginvaltuutetut joutuvat määrittelemään virkamiehelle sopivaa käytöstä. Tapaus liittyy kolme vuotta vanhaan blogikirjoitukseen, joka on otsikoitu "Ohjeita Suomeen muuttavalle".

Blogissa on karrikoiden yritetty kuvata suomalaista kulttuuria. Teksti on monin paikoin roisia. "Suomessa ei tarjoilla paistettua pikkuvauvaa riisipedillä", kirjoitus ohjeistaa. "Suomessa lasten sukuelimiä ei silvota", "Pimppiin ei laiteta saksia" ja "Suomessa HIV-tartunta ei parane raiskaamalla neitsyen".

Helsingin kaupungin sosiaaliviraston työpäällikkö Harri Eerikäinen lähetti itselleen kopion tästä kirjoituksesta työsähköpostista. Kun Eerikäinen lähetti viestiä eteenpäin henkilökohtaisesta sähköpostistaan, jäi postiin tieto hänen työpaikastaan.

Helsingin kaupunki antoi hänelle viestin johdosta varoituksen vuosi sitten. Eerikäinen kanteli varoituksesta eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle.

Kaupunginhallitus ottaa kantaa

Apulaisoikeusasiamies on hankkinut asiaan selvityksen ja lausunnon Helsingin kaupungin sosiaalivirastolta ja vähemmistövaltuutetulta. Tässä tapauksessa apulaisoikeusasiamies hankkii lausunnon myös Helsingin kaupunginhallitukselta. Kaupunginhallituksen vastausta pyydetään toukokuun loppuun mennessä.

- Kymmenen vuotta sitten poliisia epäiltiin vastaavan kaltaisesta tapauksesta. Poliisi kirjoitti paikallislehteen kirjeitä, ja hänen epäiltiin syyllistyneen syrjintään. Tapaus ei kuitenkaan ole suoraan verrannollinen Eerikäisen tapaukseen. Poliiseilla on poliisilaissa nimenomaisesti mainittu erityinen käyttäytymisvelvollisuus, joka ulottuu myös yksityiselämän piiriin, oikeusasiamiehen sihteeri Astrid Geisor-Goman sanoo.

Virkamiehelle vastaavaa ohjeistusta ei ole.

Virkamies kokee tulleensa kohdelluksi väärin

Eerikäinen on töissä sosiaalivirastossa, mutta vapaa-aikanaan hän toimii sekä Hommaforumilla että forumilta käynnistyneessä puoluehankkeessa, Muutos 2011:ssa. Hän kirjoittaa mielipiteitään verkossa omalla nimellään.

Eerikäinen on pöyristynyt saamastaan varoituksesta. Hän kokee vain välittäneensä työsähköpostista eteenpäin kavereiltaan saamansa huumoriviestin. Kirjoitus on Reinoblogista maaliskuulta 2007.

- Sain kirjallisen varoituksen siksi, että olen lähettänyt yksityisestä sähköpostista yksityishenkilönä viestin, jonka sisällössä ei ole mitään rikollista tai tuomittavaa. Muutenhan vähemmistövaltuutettu olisi poistattanut tämän nimimerkki Reinon blogin. Se on netissä edelleen, Eerikäinen sanoo.

- Vedin vähän roskat nokkaan. Siitä tuli minulle periaatekysymys samalla tavalla kun siitä tuli kaupungille periaatekysymys.

Eerikäinen ei ota kantaa siihen, onko hänen välittämänsä viestin sisältö korrektia.

- Se oli huumoria, ja siitä voidaan sitten olla mitä mieltä tahansa.

Eerikäinen kohtaa työssään sosiaalivirastossa vaikeasti työllistyviä ryhmiä, myös maahanmuuttajia.

- Olen työni kautta kiinnostunut siitä, että ne, jotka meille asettuvat asumaan, voisivat hyvin. Työssäni näen, miten vähän järjestelmä pystyy vastaamaan ihmisten tarpeisiin.

Eerikäisen työ sosiaalivirastossa jatkuu. Hän jatkaa myös aktiivista toimintaansa Muutos2011-puoluehankkeessa ja Hommaforumilla.

Maahanmuuttokriitikoista lisää illan 45 minuuttia -ohjelmassa

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme